Обратно към категорията

Как да си разнообразим съботата с култура

Добавено на: 25.04.2020 11:34
   

Културните институти в Ямбол продължават да поддържат връзка с публиката чрез социалните мрежи, а събота е и чудесен ден да отдъхнем с театър и увлекателна история.   

„Грозното пате“ е заглавието на пиесата, която представя онлайн на своята страница Куклен театър „Георги Митев“ –Ямбол. Актьорите, които участват в спектакъла, са Жулиета Николаева, Калина Баракова, Димитър Димитров и Николай Бояджиев.

Николай Бояджиев, който е сливналия, няколко сезон беше част от трупата на ямболския Куклен театър. Той е автор на драматизацията и е режисьор на спектакъла. Сценографията и куклите са на Емелияна Тотева, а музикалната картина – на Нели Лазарова.

 „Грозното пате”, една от най-обичаните приказки на великия скандинавец Ханс Кристиан Андерсен, оживява пред театралните зрители като спектакъл, разказан с много фантазия и любов. Прекрасната сценография, куклите и необикновеното актьорско присъствие пренасят ценителите на кукления театър в птичия двор – метафора на човешкото общество. Спектакълът разказва поучителната история на малкото пате, което дръзва да отстоява своята правда  като постига отплата за своята упоритост. Едно представление, изпълнено с напрежение, но и с много хумор, което показва житейска мъдрост и вяра в доброто.

„Дванайсетте стола” от Илф и Петров е постановката, която ни представя онлайн Драматичен театър „Невена Коканова“ на своята фейсбук-страница. Режисьор на ямболския вариант на забавната история за Остап Бендер и Иполит Воробянинов е Пламен Панев, а сценограф е Алексанадрина Игнатова. В ролите се превъплащават актьорите Волен Митев, Николай Вълканов, Атанас Жеков – Кроко, Вълчо Янев, Полина Стоянова, Анастасия Андриянова, Велика Видева, Иван Благомиров, Вартерес Минареджиян, Даниела Райчевска, Цветелина Кънева и Михаил Лазаров.

Регионален исторически музей-Ямбол представя презентация за ямболския просветител общественик и бунтовник даскал Ради Иванов Колесов. Краткият му житейски път (26 години) е изпълнен с много любов към учениците му и родния град, героизъм в революционните борби и активност в обществения живот на Ямбол от 70 те години на 19 в. Тя е част от творческия проект „Личности и забележителности от ЯМБОЛ“. Презентацията „Аз закачам звънче, което след време ще стане камбана“ подготвиха Христина Женкова и Таня Косева от РИМ –  Ямбол.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!