Обратно към категорията

Кметска наместничка осъди прокуратурата за незаконно преследване

Добавено на: 27.07.2022 10:53
   

Кметска наместничка на село в община Тунджа осъди прокуратурата за незаконно наказателно преследване. С влязло в сила решение на ямболския Окръжен съд държавното обвинение е осъдено да плати на пострадалата 1500 лв.
Наказателното преследване е започнало на 26 ноември 2018 г., когато кметската наместничка е привлечена като обвиняема в извършване на престъпление по чл. 311 от Наказателния кодекс за съставяне на официален документ, с който се удостоверяват неверни обстоятелства. Определена й е парична гаранция от 500 лв. Близо три години се точи разследването, свързано със заверка на пълномощно на земеделска производителка, срещу която също имало повдигнато обвинение. Разпитани са множество свидетели, в това число и длъжностни лица от Общинска служба „Земеделие", ДФ"Земеделие", назначени са били две съдебнографологични експертизи с вещи лица от ОД на МВР-Ямбол и Националния институт по криминалистика и криминология-София. В крайна сметка обвинението не може да докаже, че е извършено престъпление и на 8 октомври 2021 г. излиза постановление от прокурор за окончателно прекратяване на досъдебното производство.
През март т.г. Районният съд задължи прокуратурата да плати на кметската наместничка 1000 лв. като неимуществени вреди, заради причинените й тревоги в продължение на тези три години. На 25 юли Окръжният съд увеличи сумата на 1500 лв., като решението му е окончателно и не подлежи на обжалване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!