Обратно към категорията

Кметът Христо Христов: Все още сме длъжници към храма "Свети Георги" във Воден

Добавено на: 06.05.2022 08:25
   

Уважаеми жители на област Ямбол и на община Болярово,
Гергьовден е един от най-хубавите празници в нашия календар, за който в народните песни се пее, че е „по-личен и от Великден“. Може би, защото обединява в себе си няколко тържествени повода.
Във фолклорната традиция ритуалите по Гергьовден поставят началото на летния обреден календар и са посветени на фермерството, а светецът се приема като покровител на стадата и нивите. Това е и повод да изразя своето уважение към хората, които развиват най-значимия икономически сектор в община Болярово - животновъдите и земеделските производители, които се трудят 365 дни в годината от рано сутрин до късна вечер, за да осигуряват храната на всички ни. Признателен съм им и затова, че с лични средства и труд подпомагат и редица инициативи на общината и населените места.
Свети Георги е от малкото светци, който е славен и от християни, и от мюсюлмани. Два православни храма в община Болярово носят неговото име – тези в селата Попово и Воден. И ако църковният храм в Попово е сравнително нов - от 2005 г., то към опазването на 181-годишния храм в село Воден всички сме длъжници. В дарителската сметка вече са събрани над 10 хиляди лева и искрено се надявам, че тази година ще успеем да извършим ремонта на покрива и част от оградата.
6 май е и Празник на българската армия. Още от създаването й след Освобождението от османско иго, за българите армията е била не само гарант за сигурност, а и символ на възкръсналата ни държава. Днес се прекланяме пред всички доблестни герои, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България. И отдаваме заслужена признателност към всички воини, които днес са част от редиците на Българската армия! Използвам случая да поздравя и военнослужещите, които в момента са командировани в Болярово, за да подпомогнат охраната на външната ни граница.
В празничния ни календар 6 май е записан и като Ден на храбростта. А, както ни учи и житието на свети Георги, храбростта не се проявява само на бойното поле. Неговият завет е: „да познаем истината и да се научим на благочестие“! Ежедневно трябва да преоткриваме храбростта, да се борим срещу несправедливостта, да браним истината и почтеността!
Честит празник и на всички 188 мъже и жени от община Болярово, които носят името Георги и Гергана! Бъдете здрави, усмихнати, щастливи и с гордост носете името си.
Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, изобилие, семейни радости и благоденствие!
Весел Гергьовден!

Христо Христов, кмет на Община Болярово


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!