Обратно към категорията

Кметът на Община Болярово отново настоява граничното полицейско управление в Болярово да бъде възстановено

Добавено на: 01.12.2023 14:24
   

Граничното полицейско управление в Болярово да бъде възстановено във вида, структурата и състава, с които съществуваше повече от 24 години преди да бъде реформирано. За това настоява в поредно писмо кметът на Община Болярово Христо Христов до министъра на вътрешните работи, четиримата народни представители от област Ямбол, директора на главна дирекция „Гранична полиция“, областния управител.

Граничната структурата в Болярово беше закрита със заповед на министър Бойко Рашков в средата на миналата година, а по-късно частично възстановена от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Частичното възстановяване на структура от около 35 служители в град Болярово не решава проблема със засиления мигрантски натиск, категоричен е кметът Христо Христов.

Охраняваните от реформираното ГПУ-Болярово 35,544 км от държавната ни граница съвпадат с южната граница на Община Болярово. Това е близо 24 % от цялата дължина на сухоземната граница, охранявана от РДГП-Елхово. „Извън официалните данни и доклади, всеки ден получаваме информация и сигнали от жители на общината, от кметове и кметски наместници за групи чуждестранни граждани, които се появяват по всяко време в населените места на общината. В тази връзка остават неясни мотивите за закриване на Граничното полицейско управление в Болярово, което показва високи резултати, както в оперативно-издирвателната работа така и в превенцията на нелегалната миграция и трафик на хора“, се посочва в писмото до министъра на вътрешните работи и народните представители.

Зоната на отговорност на Граничен полицейски участък - Болярово е далеч по-голяма. При липсата на постоянно полицейско присъствие в 20-те населени места на община Болярово, чиято обща територия е 667,9 квадратни километра, равняващи се близо на 20 % от територията на област Ямбол и 3,4 % от тази на Югоизточния район от ниво 2, Граничният полицейски участък оказва изключително съдействие за опазването на обществения ред и най-вече за спокойствието на жителите. Общината разчита на Граничния полицейски участък и за ранно оповестяване на случаи на пожари в горските ни територии, както и на пряко участие с техника и хора в гасенето на такива пожари. Само общинските горски територии са 5291.8 ха, посочва още кметът Христо Христов.

С тази реформа се влоши нивото на сигурност и обществен ред в община Болярово. Засегнаха се и човешки съдби, включително и свързаните с това трудово-правни взаимоотношения на над 100 служители от ГПУ - Болярово, техните семейства и близки. „Несигурността сред местното население и страхът, че са изоставени от собствената си държава и в областта на осигуряването на основните им човешки права – на сигурност и защита, се увеличават с всеки пореден случай на поява на мигранти, пожари…Допълнително хората се страхуват и от развитие на трафик и на наркотици и оръжие, което в последните години беше пресечено, благодарение на безупречната работа на ГПУ-Болярово“, пише още кметът Христо Христов и настоява държавните институции да предприемат реални действия за пълното възстановяване на Граничния полицейски участък.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!