Обратно към категорията

Контролирано изпускане на водни маси от язовир "Жребчево" по река Тунджа

Добавено на: 19.04.2021 13:32
   

От 15 април до 31 май се осъществява контролирано изпускане на водни маси от язовир „Жребчево“ по река Тунджа, с цел достигане и поддържане на контролен обем от 330  милиона кубични метра, което наложи  изменение на месечния график за април 2021 г. в частта му за язовира.

Изпускането се извършва и с цел ограничаване на евентуални неблагоприятни последици от вредното въздействие на водите, информират от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

В тази връзка е възможно преминаване на по-висока вълна по поречието на Тунджа и нейните притоци.

Към момента наличният обем на язовир "Жребчево" е 330,848  милиона кубични метра, което гарантира напояването за сезон 2021, както и отводняването на река Тунджа, включително и водите, необходими за запълване на язовир "Овчарица".

 От Басейнова дирекция посочват, че поради големия постъпващ приток в язовир "Жребчево" в момента е преустановено подаването на водни обеми от язовир "Копринка" по река Тунджа.

Необходимо е и осигуряване на благоприятни условия през размножителния период на рибите в периода от 15 април до 31 май.

Отчитайки динамичната хидрометереологична обстановка, с цел поддържане на нивото в язовир "Жребчево" без значителни амплитуди, постъпващият приток ще бъде използван за електропроизводство.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!