Обратно към категорията

Концертите на ямболските читалища по повод Деня на Ямбол

Добавено на: 23.06.2021 15:35
   

Четири от ямболските читалища – НЧ „Диана-1944“, НЧ „Съгласие-1862“, НЧ „Зора-1945“ и НЧ „Умение-2003“, организираха музикални и танцови събития по повод Деня на Ямбол, които се проведоха в различните райони на града.

Концертът на Народно читалище „Диана-1944“ – Ямбол се проведе в квартал „Диана“. Хората се веселиха с изпълненията на Вокален дует „Ритъм-2008“, Фолклорен танцов клуб „Диана денс“ при Народно читалище „Диана-1944“ – Ямбол, имаше и забавления за децата с Благовеста Куманова.

На концерта бяха връчени наградите на победителите във фестивалите на читалището, които се проведоха онлайн в края на миналата година.

Певицата Девора Станчева получи Гран при от „Диана глас“ – 2020. Танцова група „Иглика“ при Народно читалище „Пробуда“ – село Константиново, община Камено, беше наградена за първото място на „Ехо над Тунджа“ – 2020. Наградените поздравиха публиката с песни и танци.

В Деня на Ямбол се проведе фолклорното шоу „Който може, го може“ пред сградата на Народно читалище „Съгласие-1862“, в което участваха танцовите формации на читалището – Танцов състав „Ромбана“ и Клуб „Хоро“, два певчески и три танцови състава от Народно читалище „Пробуда-1906“ – град Кермен.

Мястото около фонтана в Градския парк на Ямбол се оказа тясно за българското хоро, което се изви вечерта на 22 юни. Хорото поведоха формациите на Ансамбъл „Радика“ при Народно читалище „Умение-2003“ и Клуб за български народни танци "Ямболи“ към Народно читалище „Зора-1945“, а на него се хванаха жители на Ямбол от 4 до над 70-годишна възраст.

Празникът „Ямболско настроение“, организиран от Община Ямбол и двете читалища, беше посветен на Деня на Ямбол и на Деня на българския фолклор.

Евдокия Янкова, секретар на НЧ „Зора-1945“, припомни на публиката древните корени на българския фолклор. Тя каза, че хорото идва от времето на траките, играело се е в кръг по посока, обратна на движението на часовниковата стрелка.

В приветствието си заместник-кметът Васил Александров каза: „Радвам се, че сме заедно на фолклорното надиграване „Ямболско настроение“ на Клуб за български народни танци „Ямболи“ при Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол и Ансамбъл „Радика“ – Ямбол при Народно читалище „Умение-2003“, посветено на Деня на Ямбол! Днес със сигурност ямболското настроение в Градския парк ще бъде приповдигнато! Хубаво е, че българските традиции се съхраняват и много млади хора обичат и играят народни танци в Ямбол, сърцето на златна Тракия. Продължавайте да поддържате българския дух! Нека паркът да се огласи от хубавата ни народна музика, а земята да затрепери от вихрените български хора̀ и ръченици.“


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!