Обратно към категорията

Леглата в ямболската областна болница са запълнени

Добавено на: 27.11.2020 13:20
   

Значително се увеличават хоспитализациите на заразени с коронавирус пациенти в Ямболска област. Само за ден те са с 19 повече и основно увеличението идва от настанените в областната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“, съобщават от Делник. Изцяло е запълнен капацитетът на Инфекциозно и Белодробно отделения, които лекуват само Ковид- пациенти. Препълнена е и Ковид-реанимацията. На този етап Ушно-носногърлено отделение и Очно отделение не могат да приемат пациенти с Ковид 19, защото са под карантина заради двама заразени лекари. За да отговори на големия наплив болницата използва стаите за изолация във вътрешните отделения. Там се настаняват пациенти със симптоми на коронавирус, които изчакват за резултати от PCR-тест, а когато се позитивират (б. р. от миналата седмица над 90 % от PCR-тестовете на болницата дават положителен резултат), остават за лечение в тях. По този начин болницата успява да осигури допълнителен капацитет за болни от Ковид 19.

Напливът към Спешно отделение се е увеличил още повече. Там се извършва т. нар. триаж на пациентите при строго спазване на правилата – всеки преглед да е на 20 минути, работят бактерицидни лампи, извършва се и дезинфекция. Една част от пациентите са доведени от линейките на Центъра на спешна медицинска помощ, а другите идват с направление за хоспитализация с пневмония, но най-често без рентгенова снимка. Натискът е толкова голям, че е имало случаи, когато четири линейки чакат с пациенти да преминат през триажа.

В Ковид-кабинета на Спешно отделение се извършва оценката на състоянието на пациента, като му се прави рентгенова снимка, кръвни изследвания, измерва се сатурацията и се прави кардиограма. На база на резултатите в болница се настаняват само пациенти в средно тежко състояние, защото няма място за леките случаи.

Много често пациентите идват в много тежко състояние заради липсата на адекватна терапия от страна на личните лекари, които назначават лечение само по телефона, и затова и смъртността на заразените с коронавирус в ямболската болница е увеличена.

Заради увеличения брой пациенти расте и броят на заразените лекари, освен двамата от Ушно-носногърлено отделение, има заразени и двама лекари от Спешно отделение, лекар от Кръвния център и от отделението по урология.

Ситуацията се усложнява все повече, затова болничните медици призовават всички техни колеги да бъдат на висотата на своята отговорност, а пациентите да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят от заразяване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!