Обратно към категорията

Лекар от Ямбол въвежда рентгена в Южна България

Добавено на: 20.02.2021 09:13
Снимки: Музейна сбирка "История на медицината в Ямбол"
   

На 20 февруари 1873 г. в Ямбол е роден д-р Иван Бояджиев, припомня календарът на Регионалния исторически музей. Той е първият лекар в Южна България, който прави прегледи с рентгенов апарат.

Завършил е медицина в Нанси, Франция през 1899 г., но се връща в родния град, за да практикува тук знанията си. 

Д-р Иван Бояджиев е човекът, станал причина, за да го има днес Авренският квартал и Търновската махала. Когато през 1920-1923 г. бежанците от Беломорието пристигат посред зима в Ямбол, кметът ги настанява в Цепелиновия хангар. В огромното помещение, в студ и недоимък боледуват всички, най-много децата.

Д-р Бояджиев преглежда безплатно бежанците и по думите на неговата по-малка дъщеря Ваня Газдова, ходи често с файтон до хангара, за да им занесе продоволствия от първа необходимост и лекарства, разказва Мариана Плочева-Капралова. Д-р Бояджиев поставя като неотложен въпрос пред кмета и Общинския съвет отпускането на площ за живеене за тези измъчени хора. И успява! Кметството в Ямбол им отпуска общинска земя и през 1920 г. се заселват в новия Авренски квартал, а през 1924 г. общината отстъпва земя с право на строеж на новопристигналите бежанци от Беломорска и Източна Тракия, които заселват новия "Търновски" квартал в подножието на хълма Боровец и същите земи са откупени от заселниците и стават техни собственици.

Съпругът на Катя - голямата дъщеря на д-р Бояджиев, Александър Куртев /родом от Велинград/ е архитектът на над 100 къщи в Ямбол, сред които Минералната баня с фонтана, “Парахода“, "Червената къща“ срещу ДНА и др. Така семейството на д-р Бояджиев е завинаги в паметта на Ямбол. Безценен принос за това има и огромният талант на преподавателя по английски език Ваня Газдова, както и на нейния син-художникът академик Иван Газдов. Той е кръстен на бележития си дядо – д-р Иван Бояджиев. 

През февруари 1903 г. в Ямбол е образувано Лекарско дружество с председател д-р Иван Бояджиев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!