Обратно към категорията

Музикалните празници „Златната Диана“ събират световни виртуози в Ямбол

Добавено на: 31.05.2022 08:11
   

Тридесет и шестите музикални празници “Златната Диана” събират в Ямбол от 20 до 24 юни Александрина Пендачанска, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Васил Петров, Плевенската филхармония и редица други изявени музиканти. Програмата на петте музикални вечери е наситена с опера, джаз и филмова музика, обявиха от Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол, които заедно с Община Ямбол са основни организатори на събитието. 

Празниците традиционно ще открият домакините от Камерен оркестър „Дианополис” с концертмайстор виртуозната цигуларка Красимира Султанова. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и със солисти Цвета Паликарова – флейта, и Атанас Кръстев – виолончело, публиката ще се наслади на любими класически и съвременни произведения. Концертът ще се състои в зрителната зала на Община Ямбол.

Втората музикална вечер е „запазена“ за Плевенската филхармонията, които ще представят на ямболска сцена операта „Тоска“ от Джакомо Пучини, с участието на Общинския хор „Гена Димитрова“ и детски хор от Плевен. Диригент е маестро Найден Тодоров, а режисьор на продукцията е Надежда Христозова. В ролите са Таня Иванова – сопран, Георги Султанов – тенор, Венцеслав Анастасов – баритон, Ивайло Йовчев – тенор и Валери Цолов – баритон. Оперният спектакъл очаква публиката в спортна зала „Диана“. 

„Златната Диана“ продължава на 22 юни с два концерта. От 17:00 часа в зала „Съвременност“ на културно – информационния центъра „Безистена“ е вокалният концерт с участието на Пламена Гиргинова, Гиргина Гиргинова, Владимир Попов и Йосиф Герджиков – пиано. От 19:00 часа в зрителната зала на Общината ще бъде концертът на ямболския Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862”, посветен на 55-ата му годишнина.

На 23 юни, на сцената на лятното кино в Ямбол, пристига концерт – спектакълът „Светът на киното в музиката“. Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, заедно с Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, ще докоснат публиката със знакова филмова музика. На сцената ще бъдат и едни от най-добрите български джазови музиканти – Живко Петров (пиано), Христо Йоцов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Михаил Йосифов (тромпет). Градският парк ще огласят незабравими мелодии от прочути филми – „Имало едно време в Америка”, „Кръстникът”, „Убий Бил”, „Кабаре”, „Флашданс”, „Хубава жена”, филмите на Чарли Чаплин ( „Модерни времена“ ) и др. 

Източник: БТА

Музикалните празници ще закрие на 24 юни световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска с концерт – спектакъла „Това съм аз“, посветен на 30-годишния ѝ творчески път. Проектът е с участието на Плевенската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и Ралица Богданова – сопран. В зала „Диана“ ще прозвучат любими арии от Верди, Росини, Бизе, с които българското сопрано покори световните сцени. В концерт –спектакъла са включени произведения от стиловете барок, класика и романтизъм.

Музикалните празници „Златната Диана“ са и част от празничната програма за Деня на Ямбол – църковния празник Свети Дух, който тази година се отбелязва на 13 юни.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!