Обратно към категорията

Над 1100 души празнуват днес в Ямбол

Добавено на: 07.07.2022 14:56
   

Днес почитаме паметта на Света великомъченица Неделя (на гръцки Кириакия), една от най-тачените от Българската православна църква светици.

Тя била родена през III век в малоазийския град Никомидия. Родителите ѝ я запознали с истините на Христовото благовестие и тя отрано се посветила на служене на Бога, водейки целомъдрен и благочестив живот.

По време на гоненията на християните, предприети от римския император Диоклетиан, светицата била заловена и измъчвана, а родителите ѝ Евсевия и Доротей били заточени в град Милетин.

Чудодейното оздравяване на раните ѝ и отказът да се поклони на идолите разгневили езичниците. Осъдили я на посичане с меч, но преди палачът да изпълни наказанието, Светата великомъченица коленичила с Божието име на уста и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това се случило на 7 юли 289 година.

Българските царе Асеневци пренесли мощите ѝ в Търново, столицата на Второто българско царство.

До нас се запазило нейното житие, написано от Св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия -Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

В Ямбол днес празнуват 1159 души - 805 жени и 354 мъже.

Сред дамите най-многобройни са празнуващите с името Нели – 227 представителки, следвани от Недялка – 219, Недка – 135, Диляна – 128, Неда – 29, Неделя – 27, Деляна – 18, Ненка – 12, Нелина – 10.

При господата с най-много представители е името Дилян – 123 мъже. След него се нареждат Недялко – 82, Недко – 60, Неделчо – 49, Делян – 13, Делчо – 9, Недьо – 8, Ненчо – 6, Ненко – 4.

Честит имен ден на всички празнуващи!

Източник: Община Ямбол


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!