Обратно към категорията

Нови дарения и икони за храма в село Воден

Добавено на: 23.10.2023 10:36
   

Празничен за жителите на село Воден беше 21 октомври. Тогава беше тържествено осветен извършеният ремонт на покрива на православния храм „Свети Георги“. Въпреки злобните нападки, които все още ги има, по думите на архиерейския наместник на Тополовградска духовна околия и председател на новоучреденото църковно настоятелство на храма в село Воден ставрофорен иконом Николай Клюнков, ремонтът на покрива е извършен качествено, в срок.

„Ако още малко бяхме закъснели и бяхме хванали зимата, тези ценни светини, които се пазят в храма, щяха да погинат“, обясни Николай Клюнков.

„Трябваше да спасим този храм, който е бил съграден от нашите деди и ние сме длъжни да го опазим и предадем на нашите поколения“, заяви и негово преосвещенство Йеротей, агатополски епископ на Българската православна църква, викарий на Сливенската митрополия.

Той предаде личните благодарности на Сливенския митрополит Йоаникий към дългогодишния кмет на община Болярово Христо Христов, към изпълняващата длъжността кмет Нина Терзиева, към общинските съветници и към кметската наместничка Стоянка Чакърова, които, както с лични дарения, така и със средства от общинския бюджет направиха всичко възможно храмът да бъде съхранен и през следващите десетилетия. Благодарност получи и собственикът на фирмата, извършила за кратки срокове ремонта - Ангел Ангелов. Всеки един жител на село Воден е допринесъл за спасяването на храма, подчерта Стоянка Чакърова.

Тържественото освещаване на ремонта на храма бе повод и за събирането на нови дарения. Само за час, благодарение на щедростта на воденци бяха събрани нови 1000 лв., които вече са внесени в дарителската сметка на църковното настоятелство. Дарения направиха също майсторът на спорта Петър Гендов и народният представител Кристиан Вигенин. Нови икони за храма дариха кметът седем мандата на община Болярово Христо Христов, бизнесменът Петко Костадинов, Руска Стоева.

Храмът се издига на най-високото място в селото и се вижда от всички населени места в околността. Старата църква преди това, построена през 1841 година, е била опожарена по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Градежът на новия храм започва след Освобождението и е завършен и осветен през 1902 година. Той е обявен за паметник на културата от местно значение, заради забележителната си архитектура.

Черквата е уникална с красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове. Камъните са докарани от Лозенград, а пренасянето им става с каруци през нощта, охранявани от въоръжени воденци, защото турците се зарекли да не позволят камъните да отидат за строеж на християнски храм. Светинята пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци построил храма по свой терк, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от гр. Трявна.

За съжаление, времето и природата оставиха своя отпечатък. Освен на покрива, има нужда и от вътрешен ремонт, от ремонт на оградата и др., затова набирането на средства продължава. Сливенската митрополия също обеща подкрепа с финансиране.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!