Обратно към категорията

Няма нарушения при търговците на риба в ямболско

Добавено на: 04.12.2019 09:01
   

Няма регистрирани нарушения в обектите, предлагащи риба на пазара в Ямбол до момента. Това съобщиха за 999 от Областната дирекция по безопасност на храните. По принцип производителите на сладководна риба в ямболско не са много, търговските обекти – също.

През последните години не са констатирани нарушения, но въпреки това в навечерието на Никулден проверките са засилени.

Рибата трябва да се предлага само в регламентирани обекти и да бъде придружена с документи, доказващи произхода й, припомниха от агенцията по храните и уточняват, че охладената риба се съхранява върху лед на около 0°, а замразената при -18°.

Специалистите дават и конкретни съвети за потребителите, с които да са сигурни, че рибата, която закупуват, е прясна. Очите трябва да са бистри и изпъкнали. Люспите трябва да са прилепнали към тялото, а слузта, която се отделя трябва да е бистра и прозрачна. Хрилете трябва да са розово-червеникави, да няма силно издуване на корема, нито хлътване на мускулатурата при натиск. Мускулатурата трябва да е еластична и бързо да се възстановя след натиск с пръст.

При съмнения потребители могат да се обърнат към БАБХ, която ще извърши съответните проверки. Санкциите за нарушителите са различни и варират от 500 лв. до 3000 лв.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!