Обратно към категорията

Няма заразени с COVID-19 в социални заведения в област Ямбол

Добавено на: 05.11.2020 10:58
Снимки: pixabay
   

Въведените строги мерки в социалните заведения в област Ямбол дават добър резултат. В тях няма случаи на заразени с COVID-19 служители от персонала или потребителите, коментира за 999 д-р Лиляна Генчева, директор на Регионална здравна инспекция. Посещенията там все още са ограничени, не се приемат и нови потребители. 

За съжаление, обаче, коронавирусната инфекция продължава да се разпространява дифузно във всички общини на областта.

Най-малко засега са диагностицираните в община Болярово – 5, там под карантина са поставени към днешна дата 4-ма. Най-много заразени под домашно лечение – 232-ма, са в областния град Ямбол.

44 са само новите случаи в областта, които лабораториите са успели да въведат за последното денонощие. 390 души с COVID-19 в момента са на домашно лечение, 673-ма са хората под карантина в момента.

Лабораториите и болниците са изключително натоварени, каза още д-р Лиляна Генчева. „Притеснена съм сериозно за леглата, както и за лекарите и медицинските работници, които направо изнемогват“, коментира директорът на РЗИ.

Със заповед от вчера в частната болница „Св. Йоан Рилски“ в Ямбол леглата за пациенти с коронавирус са увеличени на 15, в момента заети от тях са 11.

В областната болница „Св. Пантелеймон“ от 52 легла за по-леки случаи вече са заети 39, в интензивното отделение са свободни 8 от общо 9-те легла.

В елховската болница „Свети Иван Рилски“ са разкрити 15 легла за лечение с пневмонии, предизвикани от кронавирус. В момента там лекуват 2-ма пациенти с такава диагноза.

Плановите операции са спрени във всички болници в областта от 29 октомври, докато Ямбол излезе от червената зона.

Коронавирусната инфекция засяга всички възрасти, припомни още д-р Генчева. От вчера под карантина в Ямбол са още два класа от две различни училища.

Хронично болните на възраст над 65 години се ваксинират безплатно от личните си лекари с противогрипни ваксини. Проблемът е, че отново количествата ваксини, които са получени от общопрактикуващите лекари са крайно недостатъчно за броя на хората в пациентската им листа. „На този етап нямаме регистриран случай на грип в областта. Моето мнение е, че тази година може и да се разминем със сериозна заболеваемост, предвид мерките – маски, дистанция и дезинфекция. Дано да се окажа права! Като цяло хората са отговорни и спазват мерките“, каза още д-р Генчева. Въпреки, че инспекторите от РЗИ също са натоварени с изследванията и проучванията на заразените и контактните им лица, те не са спирали и проверките на обществените места за спазването на противоепидемичните мерки.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!