Обратно към категорията

В област Ямбол до края на седмицата се очаква педиатричната ваксина на Pfizer срещу COVID-19

Добавено на: 21.12.2021 16:06
   

В област Ямбол до края на седмицата се очаква педиатричната ваксина на Pfizer срещу COVID-19. Разпределени са 500 дози, т.е. за двукратна имунизация на 250 деца от пет до 11-годишна възраст. Към момента в региона има засилен интерес към бустерната доза, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Радостина Калчева.
По думите й, количествата ваксини за деца са ограничени, а следващата доставка се очаква през март догодина. Вече има запитвания от страна на родителите. Имунизацията ще се извършва в пунктове в три лечебни заведения в областта - МБАЛ "Св. Пантелеймон" и МЦ "Бербатов" в Ямбол, както и в МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Елхово. Ваксинацията става след предварителна уговорка по телефон в съответния пункт. Информацията за контакт е публикувана на сайта на РЗИ-Ямбол.
Според директора на здравната инспекция в Ямбол интересът към бустерната доза в момента измества отчетения преди два месеца бум на нововаксинирани. Само за последната седмица в региона са направени 1000 реимунизации. Поставени са общо 4200 подсилващи имунната защита ваксини. Трета доза от вчера се прилага и на хора, ваксинирани извън България. От възможността вече се възползват наши сънародници, завърнали се от чужбина за празниците, каза още д-р Калчева.
Със завършена имунизация е около 26 на сто от подлежащото на ваксинация население до момента. Няма да се наложи бракуване на ваксини, тъй като всички налични количества в Ямболска област са оползотворени в указания срок на годност, дори са заети флакони от други здравни инспекции, отговори на въпрос на БТА директорът на РЗИ - Ямбол.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!