Обратно към категорията

Обръщение на кмета на Ямбол Валентин Ревански по повод Националния празник на Република България - 3 март

Добавено на: 03.03.2022 16:47
   

Уважаеми съграждани,

Честит национален празник!

Трети март е ден на вярата и победата! В историята няма друга такава дата, която да обединява в едно любовта към Родината, възторга и преклонението!

Днес е свещен ден за всеки един от нас, защото преди 144 години, след петвековно османско робство, България възкръсва за нов живот. Благодарение на храбрите българи, руси, украинци, румънци, финландци и други наши братя, благодарение на цар Александър Втори Освободител се реализира най-желаната за Българите мечта – Свободата!

Тя носи спомена за духовното ни Възраждане и църковна независимост, за българските  книжовници, за въстанията и плановете за революция. Нелекият път към Свободата започва от хайдушките пътеки, от Раковски, Левски и Ботев,  от саможертвата на хилядите четници, от героите на Априлската епопея,  войните и опълченците, проляли своята кръв заедно в Руско-турската освободителна война. В името на България!

И така, въпреки волята на западните Велики сили, България отново стана факт на европейската политическа сцена и постепенно – с трудолюбието на българския народ, нашата Родина се превърна във фактор, с който те трябваше да се съобразяват.

Свободата не ни е подарена, а е заслужена и извоювана! Нека помним кой ни е помогнал, кой бил наш приятел на дела и кой само на думи!

На Шипка днес всичко е спокойно, но на Шипка отекваха и оръдия, ехти ли в нас сега благодарността към загиналите герои?

Поклон пред всички, дали живота си за Свободата на България!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!