Обратно към категорията

Община Болярово чества 2 юни

Добавено на: 02.06.2021 15:46
   

Втори юни - знаменателна дата за всеки българин! Ден за проверка, признателно съпричастие и духовно преклонение пред саможертвата на Ботев и хилядите национални герои.

С общоградско поклонение пред паметника на загиналите във войните боляровци днес жителите на общината отбелязаха 145-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев.

В своето слово кметът на общината Христо Христов заяви:

„По ботевски достойно да живеем

по ботевски бунтовно да горим!

А днес пред подвига да занемеем,

почтително глава да преклоним!

Уважаеми дами и господа,

Отново е втори юни – ден за нравствените измерения на подвига пред олтара на Отечеството. Денят на недостижимия Ботев и на всички онези, чиято саможертва в името на свободата им отрежда заслужено място в пантеона на безсмъртието. Те носеха в душите си националните идеали и социалните пориви за равенство, братство, благоденствие. И достатъчно безстрашие, за да се борят за тях, отдавайки най-свидното в тази борба – живота си. Умираха с очи, отворени към мечтаното бъдеще и бленуваната свобода на изстрадала България. Но тяхната гибел се превърна в начало на възкресението им! И днес ще възкръснат в паметта на потомците, свели глави пред величието на борческите им дела. Така ще бъде винаги – незабравата е най-признателната тържествена проверка. Освен в летописа на историята, имената на героите ще оживяват в душите ни, за да ни вдъхновяват в мигове на отчаяние и лични изпитания. От тяхната неотразима саможертва ще черпим воля, издръжливост и кураж. А от тяхното пламенно родолюбие – сили да отстояваме в себе си българското пред Европа и света.

Преди 145 години Ботев и другарите му повярваха в себе си и промениха живота ни към по-добро бъдеще.

Ботевският ден ще ни припомня ежегодно, че „славни били сме и пак ще бъдем!“ че нашето знаме е свободата, а за нея смърт няма!

Втори юни е дата за национално причастие, от което Винаги ще се нуждаем сега, днес и завинаги!

Войводо, на Околчица загина и стана като нея също връх!

Поклон дълбок пред път изминат – днес и всякога, до сетен дъх!

Поклон пред загиналите за свобода и независимостта на България!

Поклон дълбок поклон пред подвига на войводата Христо Ботев!“.

Спретнатите мажоретки и драматичните думи на началника на Отдел "Образование, социални дейности, култура, вероизповедание и младежки дейности" Кольо Пехливанов, както и почитта в очите на насъбралото се множество от хора допълнително допринесе за неотразимата атмосфера на преклонение пред подвига на онези светли личности, за които Отечеството остана най-свидна светиня. Допълваха я и венците в памет на героите, поднесени от Общински съвет-Болярово, кмета на общината и общинската администрация, Общински съвет на БСП, Общински съвет на ГЕРБ, структурите на МВР – участък Полиция, Граничен полицейски участък, участък Пожарна безопасност и защита на населението, както и от признателни жители на общината.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!