Обратно към категорията

Община Болярово официално вече има Стратегия за младежта до 2030 г.

Добавено на: 17.12.2020 10:42
   

Община Болярово вече има официално Стратегия за младежта за периода 2020-2030 г. Общински съвет подкрепи предложението на кмета Христо Христов и утвърди документа с пълно мнозинство.

Стратегията е разработена чрез иновативен подход за активизиране на младите хора в малките населени места. Тя стана факт благодарение на проекта „Ковачница за младежка активност-ІІ“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта 2016-2020 г., през периода 01.10.2019 г. – 30.06.2020 г. на територията на Община Болярово от НЧ „Умение-2003“ в партньорство с Община Болярово.

На територията на община Болярово през декември 2019 г. беше проведено социологическо проучване сред ученици и млади хора на възраст 15-29 г., като в случайната извадка бяха включени 70 анкетирани /17 % от младите хора в община Болярово/. Целта на анкетите беше проучване на потребностите и интересите им, което има за цел да открои нуждите им от информация, да регистрира степента на познаване на формите на гражданското участие и общинските документи за младежко участие, да идентифицира важните за младежите проблеми, както и да събере различни младежки предложения.

Допълнително бяха проведени брейнсторминг-срещи с ученици на възраст 15-19 години в СУ „Д-р Петър Берон“ – Болярово, както и с млади хора на възраст 20-25 г. от различни етноси в селата Стефан Караджово и Мамарчево - община Болярово.

Ученици от СУ „Д-р Петър Берон“-Болярово на възраст 17-19 години и още трима млади хора от общината на възраст 20-29 години бяха включени в Обучителна програма за млади хора от общините Болярово, Стралджа и Тунджа за придобиване на личностни умения и компетенции в сферата на младежкото участие и активното гражданство и стратегическо планиране на местните политики за подкрепа и развитие на младежта.

Стратегията беше разработена от представителна младежка група от община Болярово въз основа на проведените впоследствие работни срещи.

Документът беше поставен на дискусия чрез е-мейли от различни граждански организации, работещи с и за младите хора, както и от заинтересовани институции, а на 23 юни 2020 г. и на обществено обсъждане сред кметове, кметски наместници, общински съветници, представители на териториални държавни структури и граждански организации.

Стратегията е съобразена със Закона за младежта, стратегическите държавни документи за развитието на младежките политики, Резолюция относно стратегията на Европейския съюз за младежта за периода 2019—2027 г., приета от Съвета по образование, младеж, култура и спорт на заседанието му от 26-27 ноември 2018 г., както и със спецификата на община Болярово и потребностите на младите хора тук.

Стратегията представя основните идеи на самите млади хора от община Болярово за създаването на благоприятни условия за образование, неформално обучение, за професионално, социално и личностно реализиране на младите хора, за участието им в обществения и икономически живот, за приобщаването им към управлението на местно ниво, както и за връщане в община Болярово на обучаващите се и работещите млади хора в големите градове и в чужбина.

Мерките, заложени в Стратегията, са предложени от самите млади хора и се оценяват като изключително важни от тях. Оценката на институциите, включени в общественото обсъждане е, че тези цели и мерки са реалистични и изпълними с усилията на всички заинтересовани страни и най-вече от страна на младите хора.

Утвърждаването на Стратегията от Общински съвет-Болярово дава допълнителни гаранции за участието на представители на младите хора при формирането, изпълнението и отчитането на общинските политики за развитие на младежта, както и създава възможност Общината и активни младежки групи да кандидатстват за целево финансиране по национални и европейски програми за решаването на проблеми на младите хора.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!