Обратно към категорията

Община Болярово отново настоява за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар"

Добавено на: 04.01.2022 08:09
   

Община Болярово отново настоява за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар". Граничен пункт между българското и турското селище ще поеме част от туристическия поток от другите три пункта - "Лесово", "Капитан Андреево" и "Малко Търново", като това ще облекчи значително трафика, каза за БТА кметът на крайграничната община Христо Христов.
По думите му пунктът ще съкрати с около 90 км сегашния маршрут между област Ямбол и провинция Къркларели, Турция. Идеята е отпреди повече от 15 години, но отново е на дневен ред, заради дългите опашки и чакане с часове на границата. Целта е и да се оживи икономически крайграничният регион у нас. Граничен пункт между село Странджа и Малкочлар е съществувал от 1903-та до 1948 година и сега държавата е добре да го възобнови, каза кметът Христов.
Инициативата за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар" е от 2005 година, когато за целта Министерският съвет одобрява проекторешение за спогодба между България и Турция. През 2013 г. по Програмата за трансгранично сътрудничество общините от двете страни на границата разработват и технически проект за пътна връзка. Предвидено е изграждане на 2,35 км презграничен път - 1,35 км в Боляровско и един км на територията на община Кофчаз.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!