Обратно към категорията

Община „Тунджа“ почете 147-та годишнина от Бояджишкия бунт

Добавено на: 17.05.2023 18:49
   

Община „Тунджа“ и село Бояджик почетоха славните събития преди 147 години и паметта на загиналите в зверското клане. Въпреки дъждовното време, на 17 май паметникът „Априлец“ отново събра жители на селото, ръководството на общината и общински съветници, за да си припомнят времената на геройство и плам, наредили Бояджик в историческата съкровищница на България. „Тук на това място ходим тихо, както се влиза в храм“, каза в словото си кметът Елена Маджарова и припомни, че героичните страници на историята не могат да бъдат променени и пренаписани, пътят на страданието и саможертвата не може да бъде изтрит, а паметта ни не може да бъде отнета. „Нека вечно помним този урок за вяра, чест и признателност, този урок, написан с кръв, която никога няма да попие в земята, защото тупти в сърцата на истинските българи, на техните потомци“, каза още кметът на с. Бояджик.

Честването уважиха кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметовете Димитър Димитров и Светозар Грозев, секретарят Галина Иванова, общински съветници и м-р Боряна Виткова, зам.- началник на Военното окръжие - Ямбол.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на жертвите.

Има нещо много символно в дата 17 май 1876 г. – в Батак са избити хиляди, Бояджик също дава стотици свидни жертви в зверското клане, 17 май е и датата, на която Българската православна църква почита паметта на Светите Баташки мъченици, канонизирани през 2011 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!