Обратно към категорията

Общинските съветници в Ямбол определиха носителите на Наградата на Ямбол и на званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ за 2023 г. по повод Деня на Ямбол

Добавено на: 25.05.2023 12:56
   

Общински съвет – Ямбол гласува с Награда на Ямбол за 2023 г. да бъдат удостоени хореографите Мая и Румен Тодорови за значителен принос в развитието на града. Отличието се връчва на основание чл. 12, ал. З Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол.

Мая Тодорова е родена на 15 юли 1965 година в Казанлък. През 1984 година постъпва като артист-балетист в ДФА „Тракия“ – Пловдив, където остава до 1990 година.

През 1992 година започва работа в АНПТ „Тунджа“ като артист-балетист и работи до 2005 година.

Мая Тодорова е работила като балет-майстор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“. Награждавана е от Съюза на музикалните и танцови дейци в България и от Община Тунджа.

Румен Тодоров е роден в Ямбол на 18 август 1965 година. Той е създател на първите хореографски паралелки в ямболските училища. Преподавал е дълги години в СОУ „Св. Климент Охридски“ и в ОУ „Любен Каравелов“.

Мая и Румен Тодорови са завършили хореографска педагогика и режисура в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

След като създават танцовата формация „Ромбана“ и клуб „Хоро“, печелят много първи награди на различни форуми. Носители са на Наградата на президента на Република България, на Съюза на народните читалища в България и др.

Общинските съветници решиха да удостоят със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ бизнесмена Сашо Дончев и художника Георги Зайков (посмъртно) на основание чл.7, ал.З от Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол.

Сашо Дончев е български предприемач и общественик, роден в Ямбол. Той е един от основателите и настоящ изпълнителен директор на частната газова компания „Овергаз Инк“ АД.

Между 1995 и 1998 г. е изпълнителен директор на българо-руската газова компания ”Топенерджи”.

През 1991 г. заедно с други съдружници създава ”Овергаз” ООД, а през 1992 г. - ”Овергаз Инк.“ АД. При учредяването на дружеството е избран за негов изпълнителен директор. Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификация на населените места в България. Приносът на Сашо Дончев за развитието на спорта, културата и икономиката в Ямбол е безспорен.

През годините той е един от най-щедрите спомоществователи на ямболския баскетболен клуб. В периода 1999 – 2005 г. като президент на баскетболен клуб „Ямбол“, който през този период носи името „Ямболгаз“, клубът става шампион на България. Сашо Дончев е и издател на единствения ямболски ежедневник „Делник“. През годините многократно е спонсорирал книги на ямболски автори и е подпомагал артисти и художници от Ямбол. Той е един от хората, който поставя Ямбол на картата на големия бизнес. Благодарение на него безвъзмездно са газифицирани църквите в града, а Ямбол е един от най-газифицираните градове в държавата.

Покойният художник Георги Зайков през по-голямата активна част от живота си популяризира колорита на кукерите чрез своите картини. В много държави, като Франция, Италия, Белгия (Европейския парламент), Австрия, Гърция, Финландия и др., за ямболските кукери са научили от неговите картини.

Изображения с ямболски кукери от художника Зайков са собственост на много частни колекции по света. Част от тях са притежание на Художествена галерия ”Жорж Папазов”. Картините, отразяващи бита и празниците в Тунджанския край, са излагани в над 60 изложби в България и много страни по света като Франция, Русия, Германия, Австрия, Монголия, Турция, Гърция, Америка, Финландия, Италия, Белгия и др. С тези образи Зайков представи за първи път България в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, като културен посланик на България за приемането на страната ни в Европейския съюз.

Церемонията по връчването на наградите ще състои на празничната сесия на Общински съвет – Ямбол на 5 юни, понеделник, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!