Обратно към категорията

Обявиха за решаване делото за несъстоятелността на бившия концесионер на спирките

Добавено на: 08.12.2020 10:20
   

Делото за несъстоятелността на „Телеинфоцентър“ е обявено за решаване от Ямболския окръжен съд, научи 999 от там. Разглеждането на делото вчера е приключило и се очаква съдът да се произнесе в близките дни по него.

Обявяването на бившия концесионер на спирките в Ямбол в несъстоятелност е вариантът на бившите работници на фирмата да получат дължимите им възнаграждения поне от Гаранционния фонд към Националния осигурителен институт. Припомняме, че през месец април без работа останаха над 50 служителки на фирмата, която стопанисваше спирките и павилионите към тях. Някои от тях имат да получават заплати и обезщетения за месеци наред.

Правото на гарантирано вземане на работниците възниква от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност. По закон това се извършва най-късно на следващия ден след обявяването на решението на съда.

Редът за отпускане и изплащане на гарантираните вземания е регламентиран в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и в Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя.

Националният осигурителен институт гарантира изплащането на 6 месечни възнаграждения на работници и служители с начислени, но неизплатени заплати и обезщетения.

Гарантираното вземане се отпуска въз основа на заявление-декларация по образец, което се подава от работника или служителя в ТП на НОИ в тримесечен срок от вписване в Търговския регистър на решението за откриване на производство по несъстоятелност или от датата на информирането на работниците и служителите за това. Този срок е задължителен и неспазването му е едно от основанията за отказ за изплащане на гарантирано вземане. Заявлението-декларация се подава лично, чрез упълномощено лице или чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка. Към него се прилагат: документ за самоличност (за справка) и изготвена от работодателя справка по образец, за размера на начислените, но неизплатени трудови възнаграждения и парични обезщетения. Такава справка работодателят е длъжен да предостави на работниците си в срок от 21 дни след вписването на решението по несъстоятелността в Търговския регистър, а освен това и ТП на НОИ също ще направи проверка по документите на фирмата.

Освен работниците, за вземания срещу фирмата претендира и Българска банка за развитие, където са заложени и всички дялове на дружеството. А проверка на 999 установи, че дружеството дължи и над 300 хиляди лева за данъци на държавата.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!