Обратно към категорията

Окончателно: Граничните полицаи трябва да получат реалните си възнаграждения за нощен труд

Добавено на: 06.04.2022 11:05
   

Десетки служители на Гранична полиция в област Ямбол са принудени като много свои колеги да водят съдебни дела, за да получат полагаемите им се реални възнаграждения за нощен труд.

Делата бяха спечелени от тях преди две години, но главната дирекция обжалва пред втора инстанция, с което процесът се удължи във времето. На 5 април т.г. Окръжният съд в Ямбол потвърди решенията на Елховския районен съд за 12 от тях. Сумите, които са им присъдени са между 432,76 лв. и 1790,33 лв. Това са дължими допълнителни възнаграждения за положен извънреден труд за периода от 02.10.2016 г. До 02.10.2019 г., получен в резултат на преизчисляване на положен нощен труд в дневен.

Припомняме, че трайното решаване на въпроса с извънредния труд в системата на МВР е едно от исканията на полицейските синдикати, които организираха поредица протестни действия.

Налице е нормативна празнота, тъй като липсва специално правило, което да определи методология за превръщането на отработените нощни часове в дневни при сумирано изчисляване на работното време по отношение на държавните служители в МВР, категоричен е и ямболският Окръжен съд. Това обаче не означава, че не може да се приложи чл.9 ал.2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ). Съгласно това общо правило при сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място, т. е. приложимият коефициент за преизчисляване на нощния труд в дневен е 1,143, получен като частно при деление на нормалната продължителност на дневното /8 часа/ и нощното /7 часа/ работно време. Възприемането на обратното становище би поставило държавния служител в МВР в неравностойно положение спрямо работниците и служителите, чиито правоотношения се регулират от Кодекса на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, постановяват още магистратите в Ямболския окръжен съд. Решенията им са окончателни и не подлежат на оспорване. Главна дирекция „Гранична полиция“ трябва да плати както дължимите възнаграждения заедно с лихвите, така и разноските на съда и на граничните полицаи за делата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!