Обратно към категорията

ОМС призова за спазване на по-строгите противоепидемични мерки

Добавено на: 19.08.2021 14:26
   

Заседание на Областния медицински съвет, във връзка с готовността на лечебните заведения да посрещнат евентуална нова вълна от заболели от Ковид 19, се проведе в Областна администрация Ямбол.

Актуалната епидемиологична обстановка в областта бе представена от главния секретар на РЗИ Ямбол, Донка Желева.

Заболелите в нашата област са 159, като 138 от тях са на домашно лечение, а 21 са настанени в лечебни заведения, 16 в Ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ и 6 в други болници извън областта. Средната възраст на лицата в лечебните заведения е 55,9 години. Под карантина като контактни и завърнали се от рискови държави са 462 лица.

Към 19.08.2021 г., четиринадесет дневната заболеваемост е 129,6 на 100 000 души население, което означава, че област Ямбол вече се намира в жълтата зона спрямо Националния оперативен план за справяне с Пандемията от Ковид 19.

Преминаването на границата от 100 заболели на 100 000 души и влизането в жълтата зона, предвижда въвеждането на нови мерки на територията на областта, а именно – кината, театрите, заведенията на закрито, конгресите и пр. ще се провеждат при запълване на 30% от капацитета на залата. Спортни състезания с публика на закрито се допускат при заемане на не повече от 30% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице. На открито – при заемане на неповече от 30% от местата за публика.

Представителите на лечебните заведения в областта, заявиха пред Областния управител Георги Чалъков готовността си за справяне с евентуална нова вълна от заразени, както и за разкриване на необходимия брой легла, според Националния план.

Относно хода на ваксинацията, към днешна дата населението с напълно завършен цикъл на имунизация е 15,23% 15 588 души. За периода 09-17.08.21г. са извършени 163 проверки на Заведения за обществено хранене, търговски обекти, нощни заведения, бензиностанции и обекти с обществено предназначение, за спазване на противоепидемичните мерки.

Областният управител Георги Чалъков отново призова гражданите на област Ямбол да бъдат отговорни към спазването на въведените противоепидемични мерки.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!