Обратно към категорията

Описват щетите от снощната буря в Новозагорско

   

Описват щетите от снощната буря в Новозагорско

600 декара са унищожени в Сливенско след паднали градушки през миналия месец

Описват щетите от бурята с градушки, които удариха вчера няколко села в Новозагорско. Наложи се екип на пожарната да разчисти пътя към село Асеновец. По чудо няма пострадали, след като бурята пречупи дънера на вековно дърво. Нанесени са големи щети над земеделската продукция. В близкото село Караново също е паднала градушка. Хората от Асеновец казват, че е късмет, че няма пострадали.
Общо 600 декара са напълно пропадналите площи в Сливенско след паднали градушки през миналия месец. Това съобщи за БТА Виолета Иванова, главен експерт в Областната дирекция "Земеделие" в Сливен.
Сериозни градушки са паднали на 16 и 31 май в общините Нова Загора и Сливен. Земеделските стопани са подали общо 63 заявления за площ 42 427 декара култури. Комисиите, направили огледи на място, са установили че на сто процента са унищожени 600 декара в община Нова Загора. Пропадналите култури са ечемик, пъпеши, дини, зеле, пшеница, слънчоглед и винени лозя. Частично засегнати са 35 600 декара насаждения в Нова Загора, а в Сливен - 5020 декара.
От Областната дирекция "Земеделие" в Сливен са подали информацията в Министерството на земеделието. Обезщетенията ще бъдат формирани на база на това каква е културата и в какъв етап на развитие е била унищожена. По регламент, по-голяма ще бъде сумата на стопаните, които имат застраховки.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!