Обратно към категорията

Още 10 диви свине с африканска чума са намерени в елховско

Добавено на: 01.10.2020 14:20
Снимки: Pixabay.com
   

Пандемията удари и ловния туризъм, при строти противоепидемични мерки откриват груповия лов на едър дивеч в събота 

10 са положителните проби за африканска чума от 25 септември при намерени диви свине на територията на Държавно горско стопанство-Елхово, според проверка на 999 в официалната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните. С това потвърдените случаи на африканска чума по дивите свине само през август и септември на територията на елховското горско стопанство стават 15.

През летните месеци областната дирекция за безопасност на храните обучи ловците от област Ямбол за мерките за биосигурност, които да предприемат при лов и при вземането на проби от намерено мъртво или от отстреляно диво прасе. С цел превенция на заразата на ловците се заплащат по 100 лева за всяка намерена мъртва или отстреляна дива свиня, независимо дали тя е носител на болестта или не.

Откриването на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня по линия на организирания ловен туризъм е днес, според заповедта от Изпълнителна агенция по горите. Според информация на 999 от местните ловни дружинки, обаче, пандемията се е отразила сериозно и на ловния туризъм. Чуждестранните групи, които традиционно идваха на лов в района на Странджа не са потвърдили тази година присъствие, съобщи Николай Вълчев от боляровското ловно-рибарско сдружение „Странджа“.

Там, както и в останалите ловни дружинки очакват датата 3 октомври, когато официално се открива груповият лов на дива свиня.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете ловът на територията на цялата страна ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ръководителите на ловните излети ще инструктират ловците да се повиши бдителността им за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

С цел коректното предоставяне на данни от проведените ловни излети е желателно присъствието на служители на държавните ловни и горски стопанства на първите четири ловни излета за групов лов на дива свиня, съобщават от Изпълнителна агенция по горите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!