Обратно към категорията

Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

Добавено на: 06.09.2019 07:17
   

Стефан Любомски, Христо Векилов, Влахов, Видю Монев, Бакалов – имена от  Ямбол, свързани с Българския таен централен революционен комитет, който играе важна роля за Съединението на България. В Сливен са Димитър Куртев, Димитър Сяров, Манол Георгиев, Атанас Попиванов.

С телеграма майор Данаил Николаев, главнокомандващ южнобългарската войска, информира княз Александър І: „Румелия въстана, всичката румелийска войска се мобилизира и ще се  съсредоточи в Ямбол, Бургас и Търново-Сеймен. Войската ви прогласява за свой княз, чакаме прогласения и приказанията на Ваше височество“.

На 6 септември 1885 г. България рискува и печели. Пловдив става български, заедно с Бургас, Сливен, Ямбол и едва възстановяващата се от пепелищата Стара Загора. Очаква се реакцията на Турция, трябва да се защитава южната граница на обединена България. Обявено е военно положение.

На 7 септември Димитър Куртев заедно с опълченците, въоръжени, цяла чета заминахме да пазим турската граница, гдето се установихме на Сакар планина, при Дервиш тепе.

Със заповед № 4 от 9 септември 1885 г. е сформиран отряд с щаб в Ямбол. За пръв началник на отряда е назначен майор Димитър Филов, за началник на щаба - капитан Радко Димитриев, а за офицер от Генералния щаб за поръчки - капитан Стефан Ильев.

При създаването на отряда в състава му влизат 8 дружини - Ямболска дружина с командир капитан Христофор Драндаревски, Сливенска дружина с командир капитан Георги Паничерски, дружини от Пловдив, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик. През втората половина на септември към Ямболския отряд са включени 12 дружини от Княжество България. Общата му численост е 22 060 души.

По време на последвалата Сръбско-българска война Ямболският отряд е в състава на Източния корпус, като изпълнява задачата да охранява границата с Турция в района на Казълагач /днешно Елхово/.  

По повод на Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември общинският музей на бойната слава в Ямбол ще бъде отворен за посетители през целия ден с вход свободен.

Екип на 999

На снимката: Телеграма от майор Данаил Николаев, главнокомандващ южнобългарската войска, до княз Александър І за провъзгласяване на Съединението, мобилизиране на войската и съсредоточаването й в Ямбол, Бургас и Търново-Сеймен.

Пловдив, 6 септ. 1885 г.

ЦДА, ф. 176К, оп. 1, а.е. 181, л. 6


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!