Обратно към категорията

Отбелязваме рождението на двама велики българи

Добавено на: 02.02.2021 07:27
   

На днешния ден отбелязваме 127 години от рождението на художника и писател Жорж Папазов, чието име не случайно носи ямболската галерия.

Георги (Жорж) Панайотов Папазов е роден на 2 февруари 1894 г. в Ямбол. На-малкият от шестте деца в семейството. В рода на баща му, Панайот Папазов, е имало свещеници, за което говори фамилното име, и Жорж интерпретира това художествено в повестта си „Поп Васил“.

През 1912 г. участва като доброволец в Балканската война, след което семейството му го изпраща да учи в Европа, тъй като не проявява никакъв интерес към сделките и търговията на братята си, разсеян е и мечтателен. Така стига до Прага, после до Виена, където учи последователно за паркостроител, после живопис.

През 1915 г. е повикан като войник в България, но като студент по строителство не е пратен на фронта, а да строи жилищни бараки към германския цепелинов хангар край Ямбол.

Животът му преминава между Германия, Прага, България, Швейцария и завършва във Франция на 78 години през 1972-ра.

Картини от художника има в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия в Ямбол и един пейзаж от Дордона в Художествената галерия - Сливен; също и в частни колекции.

От 1952 г. художествената галерия в родния му град Ямбол носи неговото име.

Папазов остров в Антарктика е наименуван на Жорж Папазов.

Още една велика българка щеше да празнува рождението си на този ден. Преди 99 години е родена актрисата Стоянка Мутафова. За съжаление тя напусна този свят на 6 декември 2019 г. В паметта ни остава с емблематичните си роли във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. През 1978 г. играе и в постановката на постановката на Драматичен театър – Ямбол “Госпожа Министершата” от Бранислав Нушич. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

 

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!