Обратно към категорията

Отбелязваме Секновение, не пипайте остри предмети

   

Отбелязваме Секновение, не пипайте остри предмети

Християните днес отбелязват Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител и ден на Преподобни Анастасий Струмишки.  Църквата налага строг пост.
В българския народен календар и най-вече в Ямболско, Търновско, Казанлъшко, Троянско, Тревненско и на други места, денят е известен като Секновение. 
Според народните представи този ден отбелязва края на лятото – на него денят и нощта стават равни по времетраене („отсичат се“) и след него започва да застудява; водата в изворите и реките също застудява и става неподходяща за къпане. 
На този ден змиите и гущерите се прибират да зимуват в пещерата на змийския цар, намираща се накрай света. Освен влечугите, на този ден змейовете, самодивите, самовилите, русалките и др. също се прибират в своите зимовища накрай света. Вярва се, че след Секновение по земята няма нито вредоносни влечуги, нито змейове и самодиви.
В народните вярвания този ден се смята за един от най-лошите. Актът на отсичането на главата на светеца и пролятата кръв обуславят съществуването на различни забрани през този ден, чието спазване се следи строго. Не се работи никаква работа против порязване и рани. Забраняват се и яденето на червени плодове и зеленчуци, както и пиенето на червено вино. Следи се на какъв ден от седмицата се пада Секновение и този ден се почита през цялата година.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!