Обратно към категорията

Пет храма в ямболско и сливенско носят името на Иван Рилски

Добавено на: 18.08.2021 10:41
Снимки: Църковният храм в Драгоданово
   

Пет църковни храма в ямболско и сливенско носят името на покровителя на българския народ свети Иван Рилски Чудотворец, провери 999 в сайта на Сливенската митрополия.

Най-старият от тях е храмът в тунджанското село Крумово, изградена през 1896 г. През 2013 г. с дарения и средства от общинския бюджет беше ремонтиран покривът й, с дарения впоследствие бе закупена и нова камбана.

На Свети Иван Рилски кръщават храма си и жителите на боляровското село Ситово. Той е изграден изцяло с дарения и труд на местните жители, а освещаването му официално е през 1921 г. През 2014 г. община Болярово успя да защити проект, чрез който основно беше ремонтиран покривът на храма. Както и в много села на Сливенската митрополия, обаче, поради липсата на достатъчно свещеници, православната църква тук не отваря врати всеки ден за посетители.

Само на големи религиозни празници отварят вратите и на единствения храм в село Сламино, община Тунджа, който също носи името на свети Иван Рилски. Той е изграден през 1929 г., ремонтиран през 2016 г., според регистрите на Сливенската митрополия.

На 15 октомври 2009 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в съслужение със свещеници от град Сливен извърши тържествен водосвет и официално откриване на новопостроения 2 години по-рано храм „Св. Йоан Рилски“ в с. Чокоба, Сливенска община. За местните жители това беше голям празник, тъй като повече от половин век нямаха черква в селото.

Православният храм ,,Свети Иван Рилски” в сливенското село Драгоданово беше официално открит на 15 септември 2018 г. Строителството на светата обител започва през 2005 година, когато е направена първата копка. Средствата са осигурени от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет, Сливенска митрополия и жители на селото.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!