Обратно към категорията

Писатели отбелязват 80 години от рождението на Димитър Арабаджиев

Добавено на: 09.11.2022 09:03
   

Творческа вечер, посветена на 80 години от рождението на ямболския поет и журналист Димитър Арабаджиев, ще се проведе на 9 ноември от 17:30 часа в ямболската Регионална библиотека „Г. С. Раковски“.
Организатори са Община Ямбол, Регионална библиотека „Г. С. Раковски“, Дружество на писателите – Ямбол.
Димитър Арабаджиев е роден на 20 юли 1942 г. в с. Овчи кладенец, община Тунджа. Завършва средно образование в столицата и висше по специалността „Българска филология” в Софийския университет „Климент Охридски” през 1967 г. Публикува в централния печат от ученическите и студентските си години. Първата му стихосбирка „Бързей” излиза през 1967 г. в библиотека „Смяна”, издателство „Народна младеж”. Следват „Ждрело” (1981 г.) и „Поличба” (1986 г.). Повече от четири десетилетия е редактор и водещ в Българското национално радио. Автор на песни и сатирични спектакли.
За него писателят Атанас Теодоров, също с корени от ямболско, разказва: „В нашия ямболски говор имаме една рядка дума - „непрекорен” - за човек, който не се пречупва, не се подчинява на чужда воля. Тази дума приляга на силния характер на Димитър Арабаджиев в цялото продължение на житейския и творческия му път. Можеше да не си съгласен с него, но не можеше да не признаеш убедеността му в собствената правота“... „Той първи „победи” столицата - на добра работа в радиото, превзел крепостта отвътре - мечта за всеки дошъл отвън. Димитър Арабаджиев не влачи чехли пред тъща. Не написа сърцераздирателни любовни стихотворения. Сатиричната нотка в таланта му не допускаше сладки словоизлияния по повод на всяко любовно увлечение...“.
Димитър Арабаджиев умира на 13 декември 2001 г. в София.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!