Обратно към категорията

ПМГ „Атанас Радев“ с Наградата на Ямбол, Станка Златева и Тенко Тенев получават званието „Почетен гражданин на град Ямбол“

Добавено на: 31.05.2021 17:39
   

На 24-то заседаниe на Общински съвет-Ямбол беше решено Наградата на Ямбол за 2021 година да получи Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ за значителен принос в развитието на град Ямбол.

ПМГ „Атанас Радев“ е известна с постиженията на нейните възпитаници и с професионализма на учителите, които преподават в нея.

Деветдесет и пет процента от завършилите продължават образованието си в престижни висши учебни заведения в България, Европа и САЩ.

През годините учениците от ПМГ „Атанас Радев“ се представят традиционно силно на националните кръгове на олимпиадите, на националните състезания и стават членове на националните отбори за международните олимпиади по математика, информатика, биология, природни науки, философия, руски език, астрономия и география.

Общинските съветници гласуваха със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ да бъдат удостоени състезателката по борба Станка Златева и поетът Тенко Тенев.

Станка Златева е световноизвестна състезателка по борба и заслужил майстор на спорта, има съществен принос за развитието на физическото възпитание и спорта в Ямбол, прославила е града и България по света. Възпитаничка е на ямболското спортно училище „Пиер дьо Кубертен“.

Златева има богата спортна визитка и е спечелила много награди. Носителка е на 20 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Участничка е в Олимпиадата Атина 2004 г., двукратна вицеолимпийска шампионка - Пекин 2008 г. и Лондон 2012 г.; петкратна световна шампионка: Гуамджоу - 2006 г., Баку - 2007 г., Токио - 2008 г., Москва – 2010 г. и Истанбул – 2011 г.; шесткратна европейска шампионка: 2006 г. - Москва, 2007 г. - София, 2008 г. – Тампере, 2009 г. – Вилнюс, 2010 г. – Баку, 2007 г. - Вантаа.

Печелила е наградите „Спортист № 1 на Ямбол“ за 2000 г., „Спортист № 1 на България“ за 2007, 2010 и 2011 г. и „Спортист на Балканите“ за 2010 г. Станка Златева е трикратна носителка на приза „№ 1 в света" при жените на Световната федерация по борба - 2006, 2007 и 2010 г.

Тенко Тенев е носител на награди от национални литературни конкурси. Удостоен е с наградите „Златен герб", златен медал „Ради Иванов Колесов", „Васил Карагьозов“. Носител е на националните литературни награди на името на Дамян Дамянов и Георги Братанов за 2008 г. Носител е на специалната награда на община „Тунджа“ за цялостно литературно творчество и на голямата награда за наука и култура „Джон Атанасов" на община „Тунджа".

Удостоен е с наградата „Златен Пегас“ на Съюза на българските писатели през 2004 г. През месец ноември 2014 г. Тенко Тенев е удостоен с Почетна грамота на Съюза на българските писатели за принос към българската литература и по повод 100 годишнината от създаването на СБП. През 2015 г. получава годишната награда на Ротари клуб - Ямбол, а през май 2016 г. става лауреат на Националната поетична награда „Иван Нивянин". През 2017 г. Тенко Тенев е удостоен с Почетен знак „Златен век“ - печат на цар Симеон Велики от Министерството на културата за принос в развитието на културата и по повод 24 май. През 2018 г. получава на наградата „Жорж Папазов" на община Ямбол за цялостен принос в областта на културата, а през 2020 г. е награден със специален плакет от Съюза на българските писатели за принос в българската литература.

Стиховете му са преведени на много чужди езици, а стихосбирките му са притежание на български и чужди библиотеки.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!