Обратно към категорията

Подарък за всеки първокласник в община Ямбол

Добавено на: 13.09.2021 13:50
   

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще открие учебната година в Основно училище „Николай Петрини“, а председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков – в Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“.

Заместник-кметовете на Ямбол Михаил Керемидчиев, Енчо Керязов и Васил Александров ще присъстват на тържествата по повод първия учебен ден съответно в Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“, Основно училище „Петко Рачов Славейков” и Средно училище „Св. Климент Охридски“.

Тази година 680 първокласници, разпределени в 32 паралелки, ще влязат в училищата на територията на община Ямбол. Всяко дете, прекрачило прага на училището за първи път, ще получи подаръци от Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В комплекта са включени две книжки – „Приказки за първолака“ и „Български народни приказки“, цветни моливи, гланцово блокче, скицник за рисуване, линия, учебна програма и ръчно изработени значки.

Всички училища на територията на община Ямбол са заявили готовност за започване на новата учебна 2021 / 2022 година. В учебните заведения са обезпечени условията за безпроблемно протичане на образователния процес. Училищата отговарят на санитарно-хигиенните изисквания на Регионална здравна инспекция-Ямбол за осигуряване на безопасни условия на обучение, възпитание и труд. Всички училища и детски градини имат готовност за работа в условията на извънредна епидемиологична обстановка. Осигурени са достатъчно количества дезинфектанти и сапуни, изготвени са вътрешни правила за работа при извънредни епидемични условия и специфични правила при установяване на случай на заразен от Covid – 19. Относно готовността за преминаване към дистанционна форма на обучение в различните училища - тя е на различно ниво.

Шест учебни заведения от община Ямбол ще започнат учебната година като иновативни училища: Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Профилирана гимназия „Васил Левски“, Обединено училище „Д-р Петър Берон“, Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Основно училище „Николай Петрини“ и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“. Съгласно чл. 38, ал. 7 от Закона за предучилищно и училищно образование иновативни училища са тези, които постигат подобряване на качеството на образованието в четири направления: разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението; организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и учебната среда; използват нови методи на преподаване или такива, които разработват по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове.

През учебната 2021/2022 година на територията на община Ямбол ще функционират две начални училища, пет основни училища, едно обединено училище, едно средно училище, едно спортно училище, три профилирани гимназии и две професионални гимназии. В тях са обхванати 7508 ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в 331 паралелки. Подготовката на петгодишните и шестгодишните деца за училище ще се осъществява в 51 подготвителни групи с 1301 деца.

Ресурсната обезпеченост на училищата, профилираните и професионалните гимназии за нормалното протичане на образователно-възпитателния процес е осигурена.

В училищата и детските градини са заети 807 бройки педагогически персонал и 399 броя непедагогически. В училищата са извършени ремонти на обща стойност 386 122 лв.

Във всички училища и гимназии е получена необходимата учебна документация и са осигурени нужните учебници, учебни тетрадки и учебни помагала. За някои от учебните предмети са осигурени и електронночетимите учебници.

В готовност за новата учебна година са и детските градини в общината. В детските градини са обхванати 2334 деца, разпределени в 93 групи. На територията на община Ямбол има девет детски градини и детски ясли с две сгради. Всички детски градини са снабдени с учебни помагала и учебно-познавателни книжки. Ремонтните дейности в детските градини са на стойност 171 890 лв. Всички детски заведения са подготвени за новия отоплителен сезон и са снабдени с учебни помагала и учебно-познавателни книжки.

В училищата и детските градини на територията на община Ямбол са осигурени физическа охрана през деня и видеонаблюдение, обезопасени са детските и спортни площадки.

Осигурени са лични предпазни средства и необходимите дезинфекционни средства и препарати, разписани са правила и процедури за извършване на дезинфекцията.

Във всички детски градини има въведен контрол за достъп.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!