Обратно към категорията

Посрещат тържествено лятото на Боровец в Ямбол

Добавено на: 19.06.2024 08:50
Снимки: илюстративна
   

В Ямбол ще посрещнат тържествено лятното слънцестоене. 

Тази година за България и нашите географски дължини лятното слънцестоененастъпва малко преди полунощ на 20 юни, затова продължителността на двата съседни дни на 20 и 21 юни ще бъде практически еднаква – 15 часа, 19 минути и 35 секунди.

Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол ще ви очакват на наблюдателната площадка на връх Боровец в 5:20 ч. на 20 юни, четвъртък. Изгревът ще бъде в 05:36 ч.

Денят на лятното слънцестоене във вярванията на нашите предци е имал особена сила. Според сведенията, лятното слънцестоене е било посрещано със специални ритуали и гадания в древната обсерватория на Зайчи връх, който е скално светилище на Великата богиня-майка Кибела и се намира в рамките на античния град и музей близо до ямболското село. При изгрева на най-дългия ден в годината, първият слънчев лъч е преминавал през точно изрязана в камъка слънчева мушка и е озарявал лицето на Великата Богиня Майка - Кибела, изобразена в релеф върху отсрещната скала.

Какво не трябва да правите на лятното слънцестоене?

Не обиждайте Земята с мръсотия!

На този ден трябва да покажете почитта си към Земята. Направете така, че къщата и улицата, на които живеете да са чисти. Оставяте безукорен ред след себе си, в противен случай Земята може да се обиди.

Не нагрубявайте!

Лятното слънцестоене не е Ден за лоша енергия. Всякакви сръдни, обиди, скандали са повече от нежелани. Слънцето един вид празнува триумфа си над зимата. Ознаменувайте победата му с подходящо настроение! Така един вид празнувате живота във всичките му проявления!

Не носете черно!

Ако черното е вашият основен и любим цвят, ще ви е малко трудно, но просто направете изключение! Най-добре на 21 юни се облечете в нещо светло бяло или жълто. Слънцето обича ярките цветове!

Какво може и трябва да се прави на лятното слънцестоене?

Чистете!

Дори да сте на почивка или на плаж, покажете, както казахме, територията около вас. Съберете фасовете по пясъка, изхвърлените пластмасови шишета, хартии и т.н. Вярвайте ни, ще се почувствате страшно добре, а и ако се вярва на древните – Земята ще ви се отблагодари с добро здраве и щедри придобивки.

Гадайте!

Разбрахте вече, че Денят на лятното слънцестоене има специална енергия. Използвайте я, за да надникнете в бъдещето. Можете да го направите с обикновени карти, Таро, руни. Може да извършите всеки ритуал за късмет, но запомнете, че всичко трябва да бъде свързано само и единствено с вас и в никакъв, ама никакъв случай не бива да желаете злото на някого или да безпокоите покойниците си с викане на духове.

„Заредете” си талисман

На този специален ден можете да си купите (или направите) талисман от естествени камъни и да го заредите за късмет с енергията на Земята и Слънцето. Ще го направите лесно – заровете го в земята или в купичка със сол. Може дори да добавите стрити на прах сухи билки.

Направете си разкрасителни процедури и се погрижете за здравето си

Ако магьосническите ритуали ви се струват смешни и абсурдни, използвайте енергията на лятното слънцестоене, за да се погрижите за вашите здраве и красота. Съберете билки, направете си чай от изсушениет растения, подстрижете се, отидете на масаж или на подходящи дерматологични процедури. Всичко, което направите за своето добро разположение, ще ви се отрази с двоен ефект!

Заредете се с енергия от природата

Ако често пренебрегвате домашния си любимец, на този ден задължително трябва да бъдете заедно. Разходете любимото си куче дълго в парка или поглезете котката си с много ласки, погрижете се за аквариума на рибките или прекарайте време в компанията на гълъбите си. Общуването с животни в този ден носи късмет.

Превърнете в пепел негативните спомени и емоции

Ако не ви е до купон на плажа или шумно споделяне на положителни емоции, просто се уединете с чаша чай у дома. Напишете на лист хартия повода за тъгата ви, страховете, причината да се чувствате нещастни и ги изгорете на пламъка на светли свещи. Помолете огъня на ги превърне в пепел и наяве и го помолете да ви донесе радост. Този ден е заслужава да бъде приключен в добро настроение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!