Обратно към категорията

Повишена събираемост на задълженията от некоректни платци отчитат от ВиК – Ямбол

Добавено на: 19.06.2024 13:58
   

Повишаване на събираемостта на задължения от некоректни платци отчитат от ВиК – Ямбол. За последните пет месеца събираемостта е между 102% и 105%, което показва, че освен текущите задължения, се събират и стари. Това каза пред журналисти в Националния пресклуб на БТА в града управителят на дружеството Христина Микуцева.

Съвместно с полицията и местната власт са реализирани и акции за спиране на водата на незаконно присъединили се към ВиК мрежата в ромските махали в Ямбол и околните села. За два месеца е прекъснато водоснабдяването на 34-ма потребители. По думите ѝ, това е крайна мярка, но има възпитателен ефект. 

Около 2 млн. лв. са задълженията към дружеството от битови абонати, а 300 хил. лв. - от промишлени. Връчени са и 6000 покани за доброволно плащане, сключени са 100 протокола за разсрочено погасяване, заведени са и 80 съдебни дела. „Към момента предприетите мерки дават резултат и не позволяват задълженията от нередовни платци да растат“, подчерта Микуцева.

Заради трайното засушаване, изчерпване на дебита на водоизточниците, старата водопроводна мрежа с множество аварии, и това лято има проблеми с водоподаването в Ямболска област. Най-сериозни са в селата на общините Тунджа и Стралджа, но засега не се очаква въвеждане на водни режими. Търсят се и нови водоизточници, каза още тя.

Изпратени са препоръки до кметовете на петте общини в Ямболска област да издадат забрани за разхищаване на питейна вода. Извършват се и проверки дали се поливат градини, мият автомобили и друго подобно разходване на водата, отбеляза управителят на ВиК – Ямбол. 

Заради дългогодишния проблем с недостиг на водопроводчици по селата, предстои да се сформират групи за бързо реагиране, както и да се закупи нова техника. „Средната възраст на автопарка е над 40 години, а на служителите - 55. Полагаме огромни усилия да привлечем млади хора, възнагражденията са актуализирани“, обясни Микуцева.

Тя направи и отчет на работата на дружеството за изминалите пет месеца, през които е управител, както и какви дейности предстоят. До края на годината ВиК – Ямбол е заложило да изпълни 4,5 млн. лв. инвестиции в различни направления, като са предвидени ремонти по ВиК мрежата в петте общини на областта.

Част от инвестициите вече са направени, други предстоят. Като по-мащабни от тях управителят на ВиК открои подобряване на водоснабдяването в ямболските кварталите „Златен рог“ и „Аврен“. През август се очаква там да започне рехабилитация, тъй като загубите по старата ВиК мрежа към момента са 2,5 л/сек.

Управителят на ВиК – Ямбол напомни, че като част от мерките за прозрачност на дейността на дружеството е нейният приемен ден за граждани всяка първа сряда от месеца.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!