Обратно към категорията

Поздравителен адрес от кмета на община Болярово по повод Трифон Зарезан

Добавено на: 14.02.2023 08:45
   

 

Уважаеми жители на община Болярово,

уважаеми  винопроизводители и лозари,

на 14 февруари по древна българска традиция почитаме покровителя на лозарите и винопроизводителите. Според етнографи, честването на Трифон Зарезан води своето начало още от времената, когато по нашите земи са бродели племената на траките.  Ароматното и силно вино, произвеждано от тях, било прочуто в цял свят.

Във всеки дом в община Болярово и до днес се произвеждат домашни вина и ракии с впечатляващи качества. Виното присъства на трапезите ни наравно с хляба на всеки празник. Земеделски производители и частни стопани отглеждат в общината над 3500 дка лозови насаждения.

Гордеем се, че от отглежданите в град Болярово 1000 дка от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира на „Винпром-Ямбол“ се произвеждат вина, отличени със златен медал на международни изложения. 

На лозовия масив в Стефан Караджово, създаден от "Уайн холдинг" ООД със съдействието на Община Болярово през 2014 г., се отглеждат сортовете Каберне совиньон, Сира, Мерло и Мавруд – с отлично качество и сертификат за биопроизводство.

Засиленият интерес към конкурсите за домашни питиета, които провеждаме по традиция на този ден в Болярово, в Стефан Караджово и в Голямо Крушево      , са доказателство, че сред частните стопани има не само изтънчени ценители, но и изкусни майстори на вино.

През следващите две години сме си поставили за цел да популяризираме родното ни винопроизводство в съвместен проект с още пет държави – Испания, Италия, Португалия, Словения и Хърватия. Финансирането за това вече е осигурено по програма "Европа на гражданите".

Инициативата е насочена към винопроизводителите в малките населени места. Така, че всички вие, местните производители, ще имате възможността да се запознаете и да обмените опит с винопроизводители от тези пет държави.    

Приемете моите искрени пожелания за здраве и берекет, за слънчева и плодородна година.

Нека Свети Трифон закриля и умножава труда Ви, да дарява плодородие и изобилие и да слави името Ви като добри стопани и производители. Нека от днешното традиционно зарязване на лозята да се родят тежки гроздове и да има качествено вино, с което да прославяте община Болярово и занапред!

Честит празник на всички лозари, винопроизводители и любители на виното!

 

 

Христо Христов,

кмет на община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!