Обратно към категорията

Празник на местната идентичност отново представи тунджанското многообразие в с. Генерал Инзово

Добавено на: 26.09.2022 17:34
   

Празникът на местната идентичност „Традиции и иновации на територията на МИГ – „Тунджа“ отново изпълни с багри, звуци, и пъстрота село Генерал Инзово. На 24 септември в парка на селото си дадоха среща минало и бъдеще, претворени в тунджанските традиции, обичаи, занаяти, вкусове и новата им и по-съвременна трактовка, за да покажат истинската тунджанска идентичност.

Празникът е продължение на проект „Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност“, който изпълниха МИГ „Тунджа” и МИГ „Котел, Сунгурларе, Върбица“.

Гости на празника бяха зам.-областният управител Драгомир Димитров, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, неговият заместник Димитър Димитров, секретарят на общината Галина Иванова и общински съветници.

Празникът на местната идентичност е част от дейностите за популяризиране, информиране и публичност на прилагането на Стратегията на Местната инициативна група, подчерта зам.-кметът Светозар Грозев, който е и председател на МИГ „Тунджа“.

Домакините от с. Генерал Инзово представиха кът на патриархалното семейство с цялата уредба на АкБунарското домакинство, с характерни селскостопански занимания, с типични за селото гозби, с характерни обичаи. В парка бяха обособени и кътове на различни художествени занаяти и ателиета на открито за деца и младежи за тъкане, бродиране и изработване на накити.

Част от празника беше и изложението „Традиционни храни“, в които местни производители представиха своята продукция, а гостите и участниците имаха възможност да я дегустират.

Събитието беше съпътствано от богата фолклорна програма, в която взеха участие Танцова формация „АкБунарци“ с. Генерал Инзово, Фолклорна група „ Авлига“ с. Дражево, Танцова група „Бели гълъби“ с. Гълъбинци и Певческата група при НЧ "Мисъл-1931 г." с. Овчи кладенец.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!