Обратно към категорията

Пресъздават обичая Сирни Заговезни в Ямбол на 5 март

Добавено на: 03.03.2022 09:03
Снимки: архив
   

Сирни Заговезни тази година се пада на 6-ти март, неделя. Това е последния ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Великден.

Празникът е свързан с различни ритуали и традиции – кукерство, ората копата, оратници, хамкане. Палят се много огньове и факли, за да се прогони зимата и злото. 

Народният обичай Сирни Заговезни ще бъде пресъздаден на 5 март в зелените площи до Етнографския комплекс в квартал „Каргон“. Началният час е 17:30. Организатори са Община Ямбол, Регионален исторически музей – Ямбол.

Същия ден от 13.30 часа пред НЧ „Съгласие – 1862“ – Ямбол ще бъде открита фотографска изложба – конкурс „Кукерландия“ - 2022. Организатори са Община Ямбол, Община „Тунджа“, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Ямболска фотографска общност.

Празникът Сирни Заговезни е известен още и като Прошка, Поклади, Прощална неделя, Масленица, Сирница.

В седмицата преди Сирни Заговезни, не се яде месо, но могат да се ядат животински продукти – яйца, мляко, кашкавал, сирене и други. След Сирни Заговезни, по време на поста, се преустановяват всякакви животински продукти и се консумират само растителни храни.

Прошка може да се иска през цялата седмица преди Сирни Заговезни, като в днешно време обичаят се изпълнява с най-близките на вечерята на Сирни Заговезни.

Прошка искат по-младите от по-старите с целуване на ръка и думите „Прости“ или „Прощавай“, а отговорът е „Простено да ти е“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!