Обратно към категорията

Приеха бюджета на Община Ямбол за 2020 г.

Добавено на: 30.01.2020 17:53
   

По предложение на  съветниците от „Пряка демокрация таксите на детските ясли ще бъдат намалени наполовина

Най-важният финансов документ на Община Ямбол за 2020 г. беше утвърден на днешната сесия на Общинския съвет. Бюджетът за тази година беше приет с 33 гласа „за“, един въздържал се и нито един против.

Съветниците одобриха и предложението на група „Пряка демокрация“ таксите за детските ясли да бъдат намалени наполовина. Така вече родителите ще плащат по 17 лв., вместо 34 лв., както беше досега.  

За 2020 година в бюджета на Община Ямбол са заложени прогнозни суми, на база реалните постъпления през 2019 г., обясни кметът на Ямбол Валентин Ревански.

65 209 453 лв. е реалната прогноза за бюджета за тази година на този етап, категорични са бюджетните специалисти.

17 826 000 лв. е общата стойност на собствените приходи, които общината се очаква да получи тази година на база анализа на реалните постъпления от местни данъци и такси и приходи от продажби, наеми и услуги. От данъци в общината се очаква да постъпят 8 480 000 лв. Очакваните постъпления от неданъчни приходи са 9 346 000 лв.

Общинското ръководство е преразгледало и наличната общинска собственост и вариантите за нейното управление. Това е причината в бюджета като приходи от продажба на общинско имущество тази година да бъдат заложени по-малко средства в сравнение с предходния мандат. Сумата 1 950 000 лв. е определена според включените за продажба имоти в Програмата за управление на общинската собственост, която беше  утвърдена от Общинския съвет преди приемането на бюджета.

За финансиране на делегираните от държавата дейности в бюджета на общината са заложени 42 381 026 лв.  За капиталови разходи в бюджета са заделени 3 527 890 лв.

Осигуряване на средства за проектиране на кръгово кръстовище до ХЕС, закупуване на нови системи за управление на светофарните уредби в Ямбол, ремонт на Младежкия дом, на училища и детски градини. Това са част от обектите, включени в капиталовата програма на Община Ямбол за тази година.

Средствата за осветление, за пътна сигнализация, за ремонти на общинската улична мрежа, за ремонти на водопроводи и канализация, за чистота, дезинфекция и деракатизация, поддръжката на гробищния парк се осигуряват изцяло от общинския бюджет. Наред с това се дофинансират дейностите на спортните клубове, на читалищата, от бюджета се осигуряват и средства с цел пенсионерите, хора с увреждания и техни придружители да ползват намаление на автобусния транспорт. 25 000 лв. са предвидени и за младежки дейности.

Общината поема издръжката и на 9 детски градини, на Астрономическата обсерватория и планетариум и на Общинския детски комплекс, както и на детските ясли, детската млечна кухня и здравния медиатор. Допълнително финансиране се осигурява и за 210 места в домашния социален патронаж, за клубовете на пенсионерите и на хората с увреждания. Осигурено е финансиране и за програмата „Топъл обяд", чрез която в партньорство с БЧК се осигурява храна на социално слаби граждани. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!