Обратно към категорията

Приветствие на кмета на община Болярово Христо Христов за 22 септември

Добавено на: 22.09.2023 09:09
   

Уважаеми съграждани,

скъпи жители на община Болярово и област Ямбол,

На днешната ден преди 115 години българският народ отбеляза поредното знаково събитие в своята история – България стана независима държава и зае своето достойно място сред останалите европейски нации.

Ключовите дати в най-новата ни история, които бележат пътя на България към независимостта, са три. Всички те са равностойни по своята значимост, и за всяка от тях народът ни плаща висока цена.

Първата, безспорно, е 3 март 1878 г., когато в резултат на Освободителната война, след 482 години чуждо владичество, Родината ни възкръсва в Трето българско царство.

Втората, е Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г.

И третата паметна дата е 22 септември 1908 г., когато Фердинанд обявява съставения и подписан от правителството на Александър Малинов манифест, с който обявява България за независимо Българско царство.

Така Родината ни отхвърля васалната зависимост от Османската империя, несправедливо наложена от Берлинския конгрес (1878 г.), и се завръща в семейството на независимите европейски държави. Българският народ показва непоколебимо на света, че едва тридесет години след освобождението си вече е духовно, културно и материално укрепнал.

Днес прекланяме с почит и благодарност глави пред паметта на участниците в борбите за църковна и политическа независимост, като Никола Узуна, Стефан Караджа и Индже войвода, последователите на Васил Левски и Любен Каравелов - създатели на Българския революционен комитет, хилядите смели българи - храбреци и мъченици, участвали в Априлското въстание, опълченците в Руско-турската война, създателите на Търновската конституция, които предначертаха пътя към историческия 22 септември 1908 г.

Тази светла дата от нашата история ни дава повод отново да се замислим за заветите на предците ни, за патриотизма, за цената на свободата и същността на независимостта.

Имаме щастието да сме наследници на славен народ, да живеем в страна с величествена природа, с богати културни традиции. Това ни задължава да работим всеотдайно за духовното и материално издигане на община Болярово и на Отечеството ни, загърбвайки политически противоборства и егоистични цели, отстоявайки своята национална идентичност и родова памет!

Като финал, ще повторя казаното в Манифеста за обявяването на независимостта:

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!

Честит празник!

Христо Христов,

кмет на община Болярово


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!