Обратно към категорията

Проект за геотермална енергия защити община Ямбол

Добавено на: 12.03.2022 10:06
   

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански подписа договор с Министерството на енергетиката по проект на общината за геотермална енергия. 

Общо шест са общините, които са класирани в процедурата за използване на геотермалната енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост. Процедурата е финансирана по линия на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. 

Одобрените проекти на общините - Ямбол, Велинград, Поморие, Бургас, Столична община и Стрелча - имат 18 месеца за изпълнение на дейностите, като всеки от тях се финансира със сума между 200 хил. и 400 хил. евро. Общата стойност на проектите е близо 1,7 млн. евро, включително националното съфинасиране.

В община Ямбол ще се изпълнява проект в детска градина "Слънце". Проектът е на обща стойност 812 860 лева, от които 734 000 са безвъзмездните средства по линия на Норвежката програма. Ще се изгради геотермална помпена инсталация. Освен това в градината, която е с площ над 8900 кв. метра и се състои от две сгради, ще има и ефективен мониторинг с внедряване на система за потреблението на енергията.

"Безвъзмездната финансова помощ по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" ще осигури намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките чрез по-голям дял на производството на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност в сградите и общините." Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на церемонията за подписване на договорите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!