Обратно към категорията

Прокурори и следователи от Бургас, Сливен и Ямбол излязоха на протест

Добавено на: 02.05.2023 12:53
   

Като терористичен акт без аналог в най-новата ни история определиха опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев, негови колеги от Бургаски регион. Над 70 души, прокурори, следователи и служители на администрацията, се събраха пред Съдебната палата в Бургас. Те изразиха своята съпричастност и подкрепа към Иван Гешев и неговите близки. 

"Целта беше физическо ликвидиране на главния прокурор, така както физически ликвидираха специализирания съд и прокуратура. Помните атентата в "Сарафово", когато бомбата беше с тротилов еквивалент 2,5 кг, имаше 6 убити, около 30 ранени. Сега, по предварителни данни на експерти, тротиловият еквивалент е 3. Т.е. по-голям. И ако беше точно насочен към автомобила, може би, щеше да стане много сериозен и трагичен резултат. Може би е помогнало това, че автомобилът е бил брониран", каза Любомир Петров, административен ръководител на Апелативната прокуратура.

"Категорично, решително осъждаме този безпрецедентен, този брутален опит да бъде взривена държавността и правовия ред в страната", заяви Георги Чинев, административен ръководител на Окръжната прокуратура.

Магистрати и служители от прокуратурата и следствието излязоха  на протест и в Ямбол. 

Пред събраните десетки служители на съдебната власт окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви:

"Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции, което може да се приеме и като посегателство срещу държавността. Недопустимо е! Това е еманация на продължаващите от доста време незаконни, неприемливи, посегателства срещу прокуратурата и срещу главния прокурор.

Не бих казал, че се усеща напрежение, в крайна сметка това е израз и на друго- на това, че нас не ни е страх и че не изпитват колегите притеснение. Те работеха досега, сега след протеста ще продължат да работят", категоричен е прокурор Дойчин Дойчев.

Прокурори и служители от Районна, Окръжна и Военна прокуратура в Сливен излязоха на мълчалив протест пред съдебната палата в Сливен. 

Те подкрепиха една обща декларация срещу българската държавност. 

В декларацията, прочетена от говорителят на Районна прокуратура Катя Стаменова се казва, че това е цитирам „нечуван и безпрецедентен атентат срещу българската държавност“:

"Няма да се примирим и ще се борим с всички законови средства и методи срещу опитите за дестабилизиране и унищожаване на независимата българска прокуратура. Ще се противопоставим на всички атаки, целящи да се дискредитира и обезсили прокуратурата. Защото е една от малкото стабилни институции в страната, която защитава правата и интересите на българските граждани."

Според председателят на Районна прокуратура Сливен Катя Колева, такива актове на насилие нямат място в една правова държава.

"Това, което се случи, според мен, е не само срещу главният прокурор, но и срещу нашата институция и към всички нас. Това е недопустимо", допълни Колева.

Тя припомни, че от 90-те години в Сливен не е имало заплахи към прокурори.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!