Обратно към категорията

Проучвания на студенти разкриха нови данни за Малкото кале и Средновековния манастир край Воден

   

Проучвания на студенти разкриха нови данни за Малкото кале и Средновековния манастир край Воден

Два печата и монета са сред особено ценните находки на студентите от участниците в Международния Югоизточен летен университет към УниБИТ – София, който се проведе в периода 12-21 юли на Малкото кале и Средновековния манастир край боляровското село Воден. Вчера докторантите и студентите представиха резултатите от работата си на двата археологически обекта пред жители на община Болярово. 
Двата печата и монетата са важни, защото по тях ще може да се определи периода на градежа на манастира. Хипотезата е, че той е от 11-12 век и е издигнат от идеолога на исихазма Григорий Синаит. 
Археолозите се надяват, че след като почистят находките, ще научат и името на живелия там вероятно епископ, който е изпращал писма и е бил с висок социален статус, щом е притежавал свой печат. 
С напредването на разкопките се затвърждава хипотезата, че манастирът е съществувал и в по-ранен период, след опожаряване е достроен през  ХI-XII век и е съществувал до Третия кръстоносен поход в края на XII век, когато след нападение е разрушен. Откритите нови стрели потвърждават, че крепостта е била нападана.
Международният  Югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово. Той е създаден преди 5 години с меморандум между кметовете на 3-те общини и УниБИТ – София, но летните практики на студентите на университета се провеждат в община Болярово вече 9-та година, отбеляза кметът на общината Христо Христов. За „Малкото кале“ и Средновековния манастир община Болярово, областната администрация и Регионалния исторически музей в Ямбол не спират да търсят начини за финансиране на реставрация и научно-изследователска работа, припомни той. 
Проф. д-р ик. н. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ и дълги години по-рано ректор на университета, с родови корени от община Болярово, отбеляза, че практическата работа на терен е наистина много полезна за студентите. Да видят ученото на теория, да го приложат, да попаднат в един различен за тях свят и да запазят спомените от тези преживявания завинаги. 
Ръководителката на тазгодишните проучвания гл. ас. д-р Диана Стоянова разказа подробно за изложбата, направена от тях, която присъстващите имаха възможност да разгледат и ще остане известно време да „гостува“ в НЧ „Възраждане – 1912 г.“. Експонираната от Университета по библиотекознание и информационни технологии изложба „Българските читалища на границата на Югоизточна Европа“ е създадена в сътрудничество на университета с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София. Тя включва 12 табла, представящи богатото нематериално културно наследство в района на Югоизточната градина и по-специално територията на общините: Малко Търново, Царево, Болярово, Елхово, Тополовград, Свиленград и Ямбол. В нея, разбира се, е представена и община Болярово с историята на читалището, най-характерните си обичаи и една от културните емблеми на общината – „ Националният детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“.
Кметът на община Болярово покани официално студентите и докторантите да бъдат гости на честването на 45 години от обявяването на Болярово за град на 7 септември. Изложбата, предоставена от УниБИТ също ще бъде експонирана за събитието.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!