Обратно към категорията

Първа копка на Младежки културен център - Ямбол (ВИДЕО)

Добавено на: 03.02.2023 16:56
   

На 3 февруари 2023 г., петък, пред сградата на Младежки културен център „Георги Братанов“, която се намира в Градски парк – Ямбол,  се проведе официална церемония „Първа копка“ за започване на строително-монтажните дейности по проект „Ремонт и модернизация на Младежки културен център“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Церемонията започна в 11:00 часа. Присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, областният управител Георги Чалъков, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров, общински съветници, ръководителят на проекта Радостин Евтимов, Добромир Щилянов, управител на фирмата изпълнител „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД, Райна Джамбазова, управител на „ПГМ 28 КОНСУЛТ“ ООД, арх. Сотир Камбуров – проектант, директорът на Младежки дом „Георги Братанов“ и граждани.

„Днес отново е важен ден за нашия град, защото започнаха строителните дейности на един дългоочакван и обещаван обект - Младежки културен център „Георги Братанов“. Това е едно знаково място за много от нашите съграждани, което е построено през 1972 година и се свързва както с културни, така и с много житейски събития. Винаги сме казвали, че за младите хора на Ямбол трябва да бъде най-доброто, затова вярвам, че изпълнителят на обекта, който има много опит в строителството на такива сгради, ще го изпълни по най-добрия начин и в срок“, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Той изказа благодарност към всички, които са допринесли за реализирането на този проект. „Първата копка винаги е била неразделна част от строителството на всеки един обект, но за нас най-важно е как и по-какъв начин ще бъде изпълнен той. Вярвам, че след като той завърши отново ще бъдем заедно и ще се поздравим с успешното му приключване. Още по-важна за нас ще бъде и оценката на нашите съграждани. Искрено се надявам тя да бъде положителна и поне до някъде да сме оправдали очакванията им.“, допълни още Валентин Ревански.

Надя Данкинова, изпълнителен директор на фонд ФЛАГ, коментира, че за нея е удоволствие да бъде част от събитието, защото е наясно, че желанието тази емблематична за Ямбол сграда да бъде ремонтирана датира от дълго време. Данкинова изказа адмирации към ръководството на община Ямбол, което успя да намери воля да стартира този проект.

Добромир Щилянов, управител на „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД, сподели, че е благодарен на Община Ямбол за гласуваното доверие по изпълнението на проекта по реконструкцията на Младежкия дом. Той допълни, че знае колко е важна тази сграда за жителите на града и какви функции е изпълнявала през годините. Щилянов даде обещание, че нейният ремонт ще бъде извършен безаварийно, качествено и в срок.

След това Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Стоян отслужи водосвет за успех на начинанието.

На последвалата пресконференция, която също се проведе на открито пред Младежкия културен център, Радостин Евтимов представи подробно дейностите по проекта пред присъстващите журналисти и гости.

Проект „Ремонт и модернизация на Младежки културен център“ се реализира в рамките на Инвестиционната програма на град Ямбол, група дейности „Културна инфраструктура“. Ремонтът на Младежки културен  център ще продължи 300 дни – от януари 2023 г. до октомври 2023 г.

Проектът, изпълняван от Община Ямбол, се финансира чрез комбинирана подкрепа по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – безвъзмездна финансова помощ и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 029 866, 75 лв. и с нея ще бъде финансирано изпълнението на строително – монтажните работи. Останалите дейности по проекта – доставка на оборудване и обзавеждане, строителен надзор, авторски надзор, осигуряване на публичност и визуализация, одит и управление, както и част от строително монтажните работи на обща стойност 2 839 624 лв., ще бъдат финансирани чрез финансов инструмент Фонд за градско развитие - Юг по ОПРР 2014-2020. Срокът за изпълнение на проекта е до 21.12.2023 г.

Проектът обхваща ремонт и модернизация на Младежкия културен център. Строителните работи включват основно дейности по част „Архитектура“ (покрив, фасади, дограма, открити тераси, вътрешни строително-монтажни работи, достъпна среда), „Електро“ (нова ел. инсталация, аудио инсталация, система за видеонаблюдение) и др.

Дейностите по проекта са свързани не само с основен ремонт, но и с функционално преустройство и създаване на нови пространства (вкл. търговски) както в сградата, така и извън нея.

Пред входа на Младежки център „Георги Братанов“ ще бъде обособено ново пространство с подходящи размери за изграждане на временна лятна сцена, непосредствено под търговските площи, до терасата на сградата и на нивото на Градския парк. Сцената ще бъде видима и достъпна за всички посетители в парка, което допълнително ще увеличи нейната атрактивност.

Предвижда се детайлно разработване на пространството пред сцената, река Тунджа, парка и Спортна зала „Диана“. Изпълнението на задачата ще създаде възможност Младежкият културен център, зала „Диана“ и паркът със зоните си за концерти на открито, спорт, игри и отдих да осъществят единна функционалност, осигуряваща завършека на зоните за отдих в Ямбол, като естествен завършек на потока от граждани и гости на града по ул. „Г.С. Раковски” и ул. „Цар Освободител”.

Планирано е и закупуване и доставка на оборудване и обзавеждане. Предвижда се подмяна на осветление, аудио система, мултимедийна система с екран и проектор, както и подвижно оборудване (гардероби, столове, маси, шкафове, бюра и др.). Оборудването на концертната зала ще допринесе за повишаване на атрактивността на сградата и разширяването на портфолиото от предлаганите услуги в Младежкия културен център.

Проектът предвижда цялостна реконструкция и модернизация на сградата и прилежащото  пространство. Проектното решение запазва основните параметри на сградите. При разработване на инвестиционния проект са заложени съвременни технологични решения, инсталации и материали за създаване на оптимални условия за експлоатация .

Всички помещения ще бъдат основно ремонтирани, сградните инсталации ще бъдат подменени, ще бъдат положени нови фасадни и покривни покрития.

След проведени процедури за обществени поръчки са избрани изпълнители на основните дейности по проекта – „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД-  изпълнител на строително-монтажните работи, „ПГМ 28 КОНСУЛТ“ ООД ще упражнява строителен надзор, а „Архитектура-К“ ЕООД ще изпълнява авторски надзор по време на строителството.

Предстои избор на изпълнители на дейностите за доставка на обзавеждане и оборудване, както и за извършване на одит на проекта.

 

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!