Обратно към категорията

Първият концерт на „Дианополис“ за годината е с гост-диригент Григор Паликаров и солисти Красимира и Георги Султанови

Добавено на: 11.01.2022 15:33
   

Камерен оркестър „Дианополис“ ще зарадва почитателите на класическата музика в Ямбол с първи за годината концерт. Музикалното събитие ще се състои в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ на 16 януари, неделя, в 11:00 часа. Билетите вече са в продажба - всеки ден от 09:00 часа до 17:30 ч.

Матинето отново събира известни имена на ямболска сцена. Гост-диригент на концерта ще бъде именитият Григор Паликаров, а солисти - тенорът Георги Султанов и виртуозната цигуларка Красимира Султанова, деца на създателя на „Дианополис“ маестро Николай Султанов.

В програмата са включени произведения от Й. Щраус, П. И. Чайковски, А. Дворжак, Г. З. Черкин, А. Керубини и др.

Концертът ще се проведе при спазване на действащите към момента в страната мерки и посетителите трябва да представят „зелен сертификат“.

Георги Султанов е солист в Държавна опера Пловдив. Завършил е висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, специалности „Оперно пеене“ /в класа на проф. Калина Жекова/ и „Музикална педагогика, както и магистратура „Оперно пеене и вокална методика“ през 2009 година.

Султанов дебютира в Националната опера в София през 2006 г. с ролята на Линдоро в премиерата на „Италианка в Алжир” от Росини и оттогава е редовен участник в програмата на операта. Следват ролите на Тамино от „Вълшебната флейта” на В.А. Моцарт, Джералд от „Лакме” на Делиб, Ринучо от „Джани Скики” на Пучини, Робер от „Робер дявола” на Майербер, Неморино от „Любовен еликсир” на Доницети и др. Гастролирал е в Германия, Австрия, Швейцария, Испания и др.

Красимира Султанова е концертмайстор и солист на Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. От 2012 до 2020 година е концертмайстор и солист на международния оркестър „Симфониета Дел Арте“. Концертира на сцените на престижни оркестри в България и чужбина.

Гост-диригентът Григор Паликаров е роден в Пловдив. Завършил е специалност „Пиано“ в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в родния си град с пълен отличен успех и златна значка през 1990 година, след което и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София с магистърски степени по четири специалности: „Оперно-симфонично дирижиране“ при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, „Композиция“ при проф. Д. Тъпков, „Пиано“ при проф. Кр. Тасков и „Хорово дирижиране“ при проф. Ст. Кралев.

От януари 2000 година до април 2019 година е щатен диригент в Софийска опера и балет, а репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия.

Сега маестро Паликаров преподава „Оперно-симфонично дирижиране“ в НМА „Проф. П. Владигеров“, където успешно защитава докторска степен по музика през 2017 година и доцентура през април 2019 година.

От сезон 2005/2006г. до момента той е и главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик.

Григор Паликаров е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които Симфоничен оркестър на Българското национално радио, оркестър на радио „Класик ФМ“ – София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, държавните опери в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора и др.

Специално място сред поредицата му от диригентски изяви заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали.

Григор Паликаров е гастролирал в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай и др.

Паликаров не само дирижира, но композира и концертира като пианист. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица национални и международни награди от конкурсите „Светослав Обретенов“, „Албер Русел“, „Музиката и Земята“ и др. Той е носител и на множество други престижни награди, сред които: „Кристална лира” на СБМТД през 2002, 2012 и 2017 година, „Златно перо” за 2009 година и „Емил Чакъров” – 2019 година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!