Обратно към категорията

Сеитбата на слънчогледа и царевицата в Ямболско е пред приключване

Добавено на: 22.04.2020 09:15
   

Пред приключване е сеитбата на слънчогледа и царевицата в Ямболския регион, както и третирането с хербициди на площите, заети с кориандър, съобщиха за „Делник“ специалисти в земеделския бранш. Някои фермери вече са приключили и с торенето на пшеницата с азотен тор. Към края е борбата с неприятели по полетата, засети с рапица. В същото време в процес на третиране с фунгициди срещу икономически значими болести са есенниците – пшеница и ечемик.

Почти затварянето на границите във връзка с пандемията от COVID -19, конкретно границата с Турция, доведе до снижаване до минимум на нелегалния внос на евтини, но неразрешени за употреба в ЕС препарати за растителна защита от южната ни съседка, единодушни са заетите в земеделието. Това автоматично води до употребата предимно на регламентирани от Общността химически субстанции.

Значително увеличение на площите, засети с кориандър се наблюдава тази година, категорични са специалистите. Тенденцията се забелязва още от миналата година, като предходните години интересът към тази култура бе доста затихнал.

Рапицата е друга много предпочитана култура в Ямболско през последните 3-4 години. Добивите в региона са добри и стабилни. Трябва да се отбележи, че много голям процент от рапицата е за износ – търсенето в Западна Европа е значително и това поддържа високата й цена. През настоящата година две трети от рапицата, засята в страната е именно в Южна България, сравнено със Северна.

Последните няколко години се наблюдава плавно повишение на декарите в Ямболско, засети с есенен ечемик, е друга констатация на специалистите. Вероятно причината за това е отварянето на пазар за тази култура и цената, която се предлага на фермерите. Факт е, че в нашите географски ширини ечемикът дава по-високи добиви от пшеницата, уточняват професионалистите.

За разлика от предходни години, когато имаше много голям интерес към нахута, в момента на този фронт има затишие. Предимно заради изискването 5 процента от земеделските площи да са угари, фермерите предпочитат да ги засяват с нахут и грах, иначе само правят разходи за поддръжката на тези площи. А и включването на още една култура в сеитбооборота също е предимство. Още повече, че климатичните условия на региона не позволяват трайното включване на повече от 4 култури.

Продължава и силното търсене на високоолеинов слънчоглед за сеитба. Причината е забраната в ЕС да се използва палмово масло.

Обща тенденция е зеленчукопроизводството в Ямболския регион силно да е намаляло. Доскоро предимно ентусиасти по програмата „Млад фермер“ са се занимавали със зеленчукопроизводство и след изтичане срока на ангажимента им по програмата, те са приключили, тъй като липсва икономически ефект от дейността, споделят запознати. Но трябва да се признае и фактът, че Ямболско по принцип не е зеленчукарски регион.

През последните години при големите фермери от региона се наблюдава използването на т. нар. нотил технологии – директни сеитби с нулева обработка. Това включва временно затревяване на полетата през есента и директна сеитба на слънчоглед. Свързано е с подобряване на почвената структура, почвеното плодородие, повишаване на хумуса в почвата, увеличаване на влагозадържащата й стойност и намаляване на разходите.

Delnik.net


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!