Обратно към категорията

След сушата пшеницата взе да чернее от дъждовете и изпаренията

Добавено на: 18.06.2020 10:57
   

Зърнопроизводителите в Ямболска област също пострадаха от сушата тази година. Площите с пшеница в района бяха едни от най-засегнатите в цялата страна. Закъснелият дъжд обаче не само не донесе облекчение за стопаните, а нанесе вреди върху житните култури. Почерняване на житните класове – това явление се наблюдава в полетата около Ямбол след падналите през последните дни дъждове. „От валежите през изминалите дни се получи нещо много неприятно – пшеницата почерня. Вчера имахме посещение от комисия, която обходи площите и точно това обсъждахме. Тези блокове, които оцеляха от мъчителната суша тази година, сега пък почерняха заради дъждовете и изпаренията“, сподели пред Агри.БГ Стоян Александров – председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол.

Според агрономите почерняване на пшеницата се получава, когато има високи температури в комбинация с валежи. Получават се изпарения, които „полепват“ по класовете и ги увреждат. Ако процесът се задълбочи, това може да развали качеството на зърното. „Почерняха плевите на класовете. Случвало се е и друга година да има толкова дъждове през юни, даже юли, и тогава покълваше пшеницата на класовете. Преди това също имаше почерняване на класа. При жътва чак стъклата на комбайните бяха черни. Засега чернилката е само по обвивката. Самото зърно не е засегнато “, казва още Стоян Александров.

Друго, което притеснява стопаните, е, че тази плесен може да зарази почвата, след като растителните остатъци останат върху нея. Самите инспектори твърдят, че когато тръгнали на проверки миналата седмица, не са наблюдавали това явление. Пшеницата започнала да чернее след продължилите няколко дни дъждове. „Най-силно засегнати са пшениците, които бяха пострадали вече от сушата и едва оцеляха. Като по-слаби растения те са станали по-податливи на увреждания“, споделя още зърнопроизводителят. „Всички разчитахме на пролетните валежи. При нас, както и в Добруджа, беше много сухо. Дъждове падаха за кратко и локално. Сега пък дъждът разваля пшеницата. Забавя се и жътвата на ечемика. Трудна година се очертава“, споделя още Стоян Александров.

Агри.БГ


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!