Обратно към категорията

Спасиха бедстващи щъркели

Добавено на: 03.09.2020 11:30
Снимки: pixabay
   

На няколко сигнала за бедстващи и ранени щъркели са се отзовали експертите на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Стара Загора, научи 999 от там. С помощта на жители от град Ямбол, село Могила в община Тунджа, село Лалково в община Елхово, селата Братя Даскалови и Партизанин в община Братя Даскалови и село Богданово в община Нова Загора щъркелите са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на необходимата медицинска помощ.

Граждани, намерили защитени видове в безпомощно състояние е препоръчително да не правят опити да помагат на животно, а да се обръщат за съдействие към съответните регионални инспекции или горски стопанства, напомнят от РИОСВ-Стара Загора.

Белият щъркел е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. За тези птици се забраняват всички форми на умишлено улавяне, убиване, преследване, обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване или миграция. Забранено е също да се унищожават или вземат яйцата им, да се разрушават, увреждат или преместват гнезда. От хора без съответните специализирани знания не се допуска вземане на намерени мъртви екземпляри, отглеждане, пренасяне, превозване. За защитените видове е забранено и тяхното препариране.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!