Обратно към категорията

Спрели са плащанията на стопаните, избили прасетата си, нямало пари

Добавено на: 15.10.2019 11:15
   

Само в 27 населени места в община Тунджа стопаните, които заклаха прасетата си, са получили обещаното обезщетение от държавата. Към момента плащанията са преустановени, поради липса на средства, е съобщил директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Николай Георгиев по време на заседание на Областната епизоотична комисия. След получаване на финансови средства плащанията ще бъдат възобновени, добавил той.

Изпратени са писма и са съставени актове на стопаните, които са отказали да заколят домашните свине в личните си стопанства, казал е още д-р Георгиев.

Секретарят на община Тунджа е коментирал правото на обезщетение на стопани, отглеждали и заклали над 5 бр. прасета. Той е апелирал към обезщетение на всички стопани, изпълнили мярката по заколване на домашни прасета в лично стопанство.

По отношение на допълнителните списъци, които са били подадени след 26 август в Областна администрация Ямбол, заместник-областният управител Волен Дичев е пояснил, че съгласно писмо на зам. министъра на земеделието, храните и горите, стопани, които не са включени в списъците до тази дата не подлежат на подпомагане.

Иван Иванов, зам.-кмет на община Стралджа е повдигна въпроса за дългосрочен оперативен план за борба с африканската чума по свинете, в който ясно да има посочени дейности, отговорни институции и график за изпълнение.

На територията на област Ямбол няма констатирани случаи на африканска чума по свинете, е заявил началникът на отдел „Здравеопазване на животните” д-р Стоян Колев. В промишлените ферми и фамилни ферми от тип А са взети проби, които са отрицателни. Д-р Колев съобщи за два случая на отстреляни диви прасета, които са изоставени от недобросъвестни ловци и създават предпоставка за разпространение на заболявания. Друг сигнал е получен в землището на с. Роза за убита дива свиня майка, чиито проби също са отрицателни.

От държавно горско стопанство „Тунджа“ вече ще изпращат всяка седмица информация в Областната дирекция по безопасност на храните за броя на отстреляните диви прасета.

Екип на 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!