Обратно към категорията

На Лесово спряха контрабанда на близо половин тон препарати за растителна защита

Добавено на: 12.07.2022 12:35
   

485 кг контрабандни препарати за растителна защита задържаха митническите служители на Митнически пункт Лесово. Недекларираните инсектициди са открити при три отделни митнически проверки на превозни средства с българска регистрация, влизащи в страната от Турция.

При първия случай на 07.07.2022 г. на МП Лесово пристига на входящо трасе от Турция лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.Ч., който е заявил, че не внася нищо за деклариране. При извършената митническа проверка инспекторите откриват в багажното отделение на колата 380 пакета по 1 кг препарат за растителна защита, всички с надписи MOSPLATE 20 SP.  Според първоначалната експертиза от вещо лице препаратът е концентриран инсектицид с обща стойност близо 100 000 лева.  По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита са открити от митническите служители в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство е пристигнало на МП Лесово на 08.07.2022 г. на път от Турция за България. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците  са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват под задната седалка 15 пакета по 1 кг препарат за растителна защита с надписи EFFORE 20 SP. Установено е, че контрабандният инсектицид е собственост на шофьора на микробуса – български гражданин с инициали Н. Д. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Още 90 кг контрабанден препарат за раститeлна защита в пакети по 1 кг с надписи FERBIS NO-FLY 20SP  е открит при митническа проверка в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция на 09.07.2022 г. Срещу шофьора, български гражданин с инициали Ф.Ф., също е съставен акт за установеното административно нарушение.

Общо 6766.2 литра и 1200.6 кг препарати за растителна защита са задържани от служителите на Агенция „Митници“ само за първите шест месеца на годината -  януари – юни 2022 г. Установени са 77 нарушения. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!