Обратно към категорията

В Стралджа почетоха 144-годишнината от рождението на Пейо Яворов

Добавено на: 13.01.2022 16:46
   

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Пейо Яворов в Стралджа почетоха 144 години от рождението на поета и революционер. В кратката церемония, заради противоепидемичните мерки, участваха само кметът Атанас Киров и заместникът му Гроздан Иванов, председателят на Общинския съвет Иван Митев и общински служители.
Историческите сведения сочат, че Яворов прекарва една година от живота си в Стралджа - от август 1898-а до август 1899 г. той е началник на местната пощенска станция и телеграфист. Неговото име носят най-дългата улица и едно от училищата в града.
Пейо Яворов е една от личностите, с които Стралджа се гордее в исторически план. Личността му обаче по-често се свързва с поета, а не бива да забравяме, че той е и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и участник в Балканската война, каза пред БТА зам.-кметът Гроздан Иванов.
Счита се, че престоят на Яворов в Стралджа е повлиял за написването на две от знаковите му произведения - стихотворението "Арменци" и поемата "Градушка", каза за БТА директорът Историческия музей в града Снежана Вълкова.
Пощата в тогавашното село се е намирала до жп гарата, където много арменски бежанци работят по онова време като разтоварачи. Яворов е обичал да разговаря с тях, посещавал ги е и в землянките им на юг от жп линията. По време на престоя му в Стралджа опустошителна градушка унищожава земеделската продукция на местните хора. Това в онези трудни и гладни времена е била истинска беда, а мъката на хората въздейства на поета, разказа още директорът на музея.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!